Hogyan menthetünk meg 350 kutyát?

Zanza!

Évente körülbelül ennyi kutya kerül szerető gazdához az esztergomi Bogáncs Kutya- és Kisállatotthontól, ezért döntöttünk úgy, hogy mostani cikkünkben bemutatjuk az alapítvány munkásságát.

Esztergom határában a menhely területén beszélgettünk az alapítvány elnökével, Pálmai Andreával, aki egy szomorú sztori miatt került kapcsolatba a menhellyel. M

eghalt a kutyája, aki harmadik gyerekként élt náluk. Akkor elhatározta, hogy soha többet nem szeretne érzelmileg ennyire erősen kötődni egy kutyához. Ezért elkezdett kijárni a menhelyre sétáltató önkéntesnek. Majd egyre több munkában vállalt részt. Végül ő lett a menhely vezetője. Még több kutyához kötődik, még több a sírás, illetve az öröm is. Azóta több örökbefogadott kutyája van otthon és számtalan ideiglenesen befogadott kutyus is.

- Mióta létezik az alapítvány és milyen eredményekkel büszkélkedhet?

- A Bogáncs Kutyaotthon 2004 óta létezik. Fennállásunk óta már több, mint 3000 kutyának találtunk szerető családot.

- Gyakran történnek emlékezetes pillanatok a menhely életében?

Igen pozitívak és sajnos negatívak is gyakran történnek.

Egy-két hete történt például a következő sztori: Egy étteremből hívtak, hogy megjelent náluk egy kutya és lefialt az étterem teraszára az egyik asztal alá. Mire kiértem már két baba volt. A mamakutya hagyta, hogy megfogjam a kölyköket és velük együtt ő is beszállt az autóba. Délutánra hat kicsire nőtt a létszám. Három nap múlva egy lovarda környékén találtak két kölyköt egy plasztikzacskóba kötve. Még őket is befogadta. Ailina jó természetű, példás mamakutya. Befogásakor látszódott rajta a nyakörv nyoma, valószínűleg az egyetlen bűne az volt, hogy vemhes lett.

- Mennyire nehéz fenntartani egy menhelyet?

- Sajnos nem egyszerű feladat üzemeltetni egy non-profit alapítványt. Kevés az önkéntes, aki hosszútávon segítene a menhelynek. Az alapítványt elsősorban a jó szándékú emberek támogatásából, az adó 1% felajánlásokból és pályázatokból tudják fenntartani. Sajnos az adakozókedv évről évre csökken, így a legnagyobb bevétel az adó 1%-ból érkezik. Ebből kell a kutyák étkeztetésén, gondozásán kívül minden fejlesztést, adminisztrációs költségeket és orvosi ellátásokat.

- Ha valaki szeretne segíteni az állatoknak, hogyan teheti meg?

- Azt javasoljuk, hogy ha valaki nem tud örökbe fogadni kutyát, de szeretne segíteni a hasonló sorsú állatoknak, akkor keressen egy menhelyet, akinek szívesen segítene. Megteheti önkénteskedéssel, pénzbeli adományokkal (akár kevés összeggel is) vagy az adója 1%-ának felajánlásával. A mai napig nem használják ki ezt a lehetőséget elegen, miközben ez nekik semmilyen plusz költséggel nem jár.

A Bogáncs Kisállatotthon alábbi adó 1% kampányfilmjét egy önkéntesünk készítette.

Aki szeretne segíteni a Bogáncsnak, hogy még több kutya menekülhessen meg, itt talál bővebb információt a támogatási lehetőségekről és az adó 1% felajánlás módjáról.

A látogatók visszajelzései is alátámasztják, hogy sok menhelyhez képest itt a kutyák jól tápláltnak és egészségesebbnek tűnnek.

Ha valaki házi kedvencet szeretne örökbe fogadni, ezért mindenképpen javasoljuk, hogy tekintse meg az aktuálisan gazdit kereső kutyákat a menhely weblapján.

Blogmustra