Képzelet, fantázia és játék

Sokszor hallottuk, hogy milyen fontos a szerepjáték gyermekeink személyiségfejlődésében, de pontosan miért? Milyen szerepjátékok vannak? Minden gyerek rajong azért, hogy egy kis időre más bőrébe bújhasson, ezzel minket is mindig jókedvre derítenek, ám mindeközben sokat tanulnak és fejlődnek is!

A kicsik mindig nagy kedvvel fogadják azokat az új játékokat, mesefilmeket, amelyek olyan fantáziavilágokba repítik őket, amelyek számukra addig felfedezetlenek voltak. Mindannyian boldogan emlékszünk vissza gyermekkori játékélményeinkre, amikor tökéletesen beleéltük magunkat egy-egy szerepbe, akár egy mesefiguráról, akár egy valós életbeli szerepről volt szó. A szerepjáték minden gyermek életében hihetetlenül fontos, mivel nem csak rendkívül szórakoztató, hanem a szociális- és kommunikációs készségeket is aktívan fejleszti. Miközben a kicsik teljes átéléssel váltják valóra az áhított karaktereket, megismerik a társadalmi szerepköröket és társalgási helyzeteket, így kifejezetten hatékonyan tudatosítják magukban, hogy pontosan ki-mit csinál a „nagyvilágban”.

A szerepjátékok 2-6 éves korig a legdominánsabbak a gyermekek mindennapjaiban, ám természetesen ezt követően is jelen maradnak még, csak fokozatosan veszítenek prioritásukból. Pszichológiai szempontból ilyenkor alakul ki az ún. szimbolikus gondolkodás, amely kifejezetten bonyolult szellemi tevékenységet jelent, hiszen ennek következtében a gyermekek tárgyakat ruháznak fel átvitt képességekkel, beszélgetnek velük, rekonstruálnak bizonyos helyzeteket. Mindemellett a szerepjáték segít a kicsiknek bizonyos szituációk és élethelyzetek feldolgozásában, amelyek valamiért nehezen feldolgozható élményeket hagytak bennük, így ki tudják adni érzelmeiket, illetve megtanulják kifejezni azokat. Az apróságoknak viszont legtöbbször mindenképpen szüksége van arra, hogy a szerepjátékokat eszközökön keresztül éljék meg, illetve interakcióban legyenek velünk, hiszen alapvetően ezek az indikátorai a fejlődésnek és érzelmeik megismerésének is.

A gyerkőcök szerepjátékait többféleképpen csoportosíthatjuk; így léteznek például valós életet tükröző, illetve a fantáziavilágokat megelevenítő szerepjátékok. Mind a két típus nagyon fontos, hiszen a valós élet másolásával leginkább ismereteik, illetve kommunikációs készségeik fejlődnek a hétköznapi élet témájában, míg a fantáziavilág életre keltésével kreativitásuk és képzelőerejük válik egyre intenzívebbé. Természetesen mi is tudjuk irányítani, hogy miben szeretnénk, ha fejlődne gyermekünk, attól függően, hogy mit adunk a kezükbe. A LEGO DUPLO készletek között számos, mind a két szerepjáték típus megélését elősegítő termék található, mindeközben a szettek rendkívül hatékonyan fejlesztik a kicsik kreativitását, problémamegoldó- és logikai készségét, illetve finom motorikus készségeit is.

A hagyományosnál kétszer nagyobb LEGO kockák pedig kiemelkedően biztonságosak, így mindig nyugodtak lehetünk, ha a kicsik belefeledkeznek az építés világába! A való világot olyan LEGO DUPLO készletek segítségével élhetik át, mint a farm, a tűzoltóság, a rendőrség, vagy az állatkert, a fantázia világában pedig számos mesefilm ihlette szett segítségével merülhetnek el, ilyenek például a Repcsik, Jake és Sohaország kalózai, vagy a Hamupipőke készletek. Bármelyiket választjuk, biztosak lehetünk benne, hogy rengeteg kacagással, építéssel és fejlődéssel teljes óra várja gyermekeinket, hiszen a készletek kifejezetten úgy készültek, hogy a legkisebb építőmesterek számára is kihívást jelentsenek, miközben garantálják a sikerélményeket is.

A Hamupipőke kastélya készlet egy varázslatos világba vezeti a kislányokat, amelyben átélhetik és valósággá változtathatják a hercegnő mesebeli kalandjait, miközben felépítik a káprázatos, kétemeletes kastélyt. A lányok Hamupipőke és a herceg figurájával nemcsak a mesefilm történetét, hanem számos új kalandot is kitalálhatnak határtalan fantáziaviláguknak, illetve a készlet kombinálhatóságának köszönhetően.

Keress szerepjátékra ösztönző játéktippeket a www.DUPLOvilag.hu weboldalon!

 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek