INFÓ

KERESD A JELET, IGYÁL MAGYAR TEJET!

2014. október 3., péntek 09:41 |

A tej a legértékesebb élelmiszereink közé tartozik, mert tartalmazza mindazokat az anyagokat, amelyek a szervezet felépítéséhez és életben tartásához szükségesek. A tápanyagok könnyen emészthető alakban, az egészséges táplálkozáshoz szükséges kedvező arányban találhatók meg a tejben.

A gyerekek életében pedig azért is nagyon fontos a tej fogyasztásának hangsúlyozása, mert már önmagában tartalmaz majdnem mindent, amire a fejlődésük során szükségük lehet: zsírokat, szénhidrátot, fehérjéket, vitaminokat (A-vitamin, β-karotin, D-vitamin, E-vitamin, K-vitamin), és ásványi anyagokat (kalcium, kálium, nátrium).

A tej alkotórésze legnagyobb részarányban a víz. A tej, illetve a hagyományos tejtermékek tejidegen alkotórészt nem tartalmaznak, csak tejből és annak melléktermékeiből (író, savó) álló alapanyagokból savanyítással vagy savanyítás nélkül készülnek. A tejipar azonban egyre több olyan anyagot is felhasznál, amely már kis mennyiség hozzáadásával is képes egyes tejtermékek (joghurt, kefír, tejföl, tejszín, tejalapú fagylaltok, vajkészítmények, túróféleségek, sajtok stb.) tulajdonságát (szín, íz, eltarthatóság stb.) a célnak megfelelően megváltoztatni (így pl. ízesíttet joghurt, körített túró).

A tudatos vásárlók minden esetben odafigyelnek a tej és tejtermék eredetére. Akár hipermar­ketben, akár kis boltban vásárolunk, nézzük meg a tejtermékek származását a csomagoláson, így figyelhetünk arra, hogy hazai élelmiszer kerüljön a családi asztalra.

A származási ország szövegesen, vagy a csomagoláson található ovális alakú jelzésben az ország kódjával kerül feltüntetésre (Magyarország jele: HU). Ezen jelölés alapján a gyártó üzem is visszakereshető.

A „Tej-Szív minőségi, magyar” védjeggyel ellátott tejtermékek kizárólag magyar alapanyagból készülnek, kizáró tényező az import tej felhasználása. A védjeggyel ellátott termékkel szemben támasztott legfontosabb kritériumok, hogy az alkalmas legyen a fogyasztók bizalmának elnyerésére, illetve segítse elő annak megőrzését, a felhasznált anyagok, összetevők és gyártási folyamat, illetve maga a termék pedig érje el a hatályos élelmiszer-szabályozás kritériumait, illetve lehetőség szerint egy vagy több jellemzőben haladja is meg azokat.

A magyar tejtermékek megvásárlásával nem csupán munkahelyeket óvunk meg idehaza, hanem a helyi értékek erejét, nemzeti kincseink gazdagságát is védjük.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta