Hogyan válasszunk élelmiszert?

Mindenki szeretne egészségesen táplálkozni, és a megfelelő termékekre a vásárlók hajlandóak akár több pénzt is áldozni, de érdemes alaposan megnézni az összetevők listáját és utána olvasni, mit is tartalmaz valójában az adott élelmiszer. A Tudatos Vásárlók Egyesülete típus, szám és név alapján is kereshető E-szám adatbázisából kiderül, hogy mely adalékanyagok használhatók bioélelmiszerekben, melyek állati eredetűek, melyeket állíthatnak elő genetikailag módosítással, és melyek az adalékanyagokkal kapcsolatos egészségügyi kockázatok.

A hazai kereskedelmi láncok, bevásárlóközpontok polcain hasonló élelmiszereket találunk különböző árkategóriákban. A «legalacsonyabb ár» kategóriájú termékek a legolcsóbbak. Ezek azonban a legtöbb esetben olyan «normál» kategóriájú termékek, amelyek a legkedvezőbb ár-érték arányt nyújtják. A márkás vagy luxustermékek sok esetben a magasabb ár ellenére sem nyújtanak többet. Íme, néhány példa az árak közötti szakadékokra egy itthoni hipermarketből.

   mustár Camembert sajt eperlekvár spagetti (tojásos)
legalacsonyabb ár 305 Ft/kg 1 875 Ft/kg 1 020 Ft/kg 338 Ft/kg
a forgalmazó saját márkája 305-797 Ft/kg n.a. 1 615 Ft/kg 378-450 Ft/kg
márkás termék 2 103 Ft/kg 4 767 Ft/kg 1 579 Ft/kg 742 Ft/kg
luxustermék 4 995 Ft/kg 6 204 Ft/kg 2 970 Ft/kg 798 Ft/kg

A tapasztalatok azt mutatják, hogy az olcsó termékek minősége gyakran a feldolgozottság mértékétől függ. Az olyan nyers termékek tápértéke és minősége, mint a zöldség-gyümölcs, a joghurt és a natúr túrókrém, az UHT (ultrapasztőrözött-homogénezett) tej és az ásványvíz, a természetes cornflakes-ek és a nagy kiszerelésben árult rizs ugyanolyan jó, mint drágább társaik. Továbbá az ízesítetlen, fagyasztott vagy konzerv gyümölcsök és zöldségek tápanyagértéke szintén jó olcsó termék esetében is.

A finomítottabb, nagyobb mértékben feldolgozott élelmiszerek több élelmiszer-adalékanyagot tartalmaznak, mint az alapvető kategóriába sorolható társaik. A legnagyobb minőségi különbséget a hústermékeknél figyelhetjük meg: az olcsó húsfalatok, kolbászok és egyéb felvágottak kevésbé jó minőségű húst tartalmaznak, ráadásul sós vízzel, kötőanyaggal és egyéb adalékanyagokkal dúsítják őket. Így például a «melegszendvicskrém» hasonlít ugyan az igazi húshoz, de nagyjából csak 25% húst tartalmaznak sós vízzel és különböző adalékanyagokkal felhígítva. Inkább készítsük el otthon adalékanyagok nélkül!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek