Döbbenetes új betegség kutyáknál

Idehaza is egyre terjed a szívférgesség, a kisállatok szívében harminc centisre is nőhet a parazita.

Már Magyarországon is rohamosan terjed az eddig csak a déli országokban, valamint a tengerentúlon ismert, kisállatokat veszélyeztető szívférgesség. A mediterrán térségbe házi kedvencükkel utazó gazdákat eddig is figyelmeztették a bajra, ám mára már itthon is terjesztik a szúnyogok a kutyákra, macskákra, vadászgörényekre veszélyes parazitát.

2009-ben igazolták először, hogy itthon is megfertőződhetnek kutyák, mára pedig szinte minden állatorvosi rendelőből jelentik a betegséget. A Bayer Hungária Kft. állategészségügyért felelős részlege a SZIE ÁOTK Parazitológia Tanszékével közösen végzett kutatásai szerint az első eset után két évvel már a kutyák 4-5 százaléka fertőzött volt, mára pedig szinte mindennapossá vált a szívférgesség kialakulása.

Culex pipiens nőstény

A járvány gyors terjedésének oka, hogy a parazitát szúnyogok terjesztik. A szívféreg lárvái a szúnyogcsípéssel jutnak a kutyák, macskák és vadászgörények vérébe. A szúnyog által átvitt parazita a fertőzött állatban fél év alatt ivaréretté válik, a szívben 10-30 centiméteresre is megnő és szaporodni kezd.

A házi kedvenc fáradékonnyá válik, gyakran köhög, és szívpanaszok gyötrik. A féreg többéves életciklusa végén ugyan elpusztul, ez azonban sok esetben kedvencünk halálához is vezethet, ezért a betegség nagyon nehezen és csak költségesen gyógyítható, a főszerep ezért a megelőzésé, vagyis a szívféreg lárváinak elpusztításáé. Az Advantix (www.advantix.hu) Spot on nevű készítménnyel havi rendszerességgel adagolva hatékonyan távol tarthatók a szúnyogok a kutyáktól. Annak érdekében, hogy a fertőzés ne következzen be egy másik készítménnyel még megakadályozható, hogy a parazita lárvája ivaréretté váljon. Az állatorvosi rendelőkben ma már szűrik a szívférgességet, annál is inkább, mert a parazita a szúnyogokkal az emberbe is átmegy – igaz, ránk nem jelent veszélyt. A korszerű és hatékony védekezéssel kapcsolatban sok hasznos információ található a www.felelosallattartas.hu weboldalon.

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek