INFÓ

Döbbenetes új betegség kutyáknál

2014. június 10., kedd 08:49 |

Idehaza is egyre terjed a szívférgesség, a kisállatok szívében harminc centisre is nőhet a parazita.

Már Magyarországon is rohamosan terjed az eddig csak a déli országokban, valamint a tengerentúlon ismert, kisállatokat veszélyeztető szívférgesség. A mediterrán térségbe házi kedvencükkel utazó gazdákat eddig is figyelmeztették a bajra, ám mára már itthon is terjesztik a szúnyogok a kutyákra, macskákra, vadászgörényekre veszélyes parazitát.

2009-ben igazolták először, hogy itthon is megfertőződhetnek kutyák, mára pedig szinte minden állatorvosi rendelőből jelentik a betegséget. A Bayer Hungária Kft. állategészségügyért felelős részlege a SZIE ÁOTK Parazitológia Tanszékével közösen végzett kutatásai szerint az első eset után két évvel már a kutyák 4-5 százaléka fertőzött volt, mára pedig szinte mindennapossá vált a szívférgesség kialakulása.

Culex pipiens nőstény

A járvány gyors terjedésének oka, hogy a parazitát szúnyogok terjesztik. A szívféreg lárvái a szúnyogcsípéssel jutnak a kutyák, macskák és vadászgörények vérébe. A szúnyog által átvitt parazita a fertőzött állatban fél év alatt ivaréretté válik, a szívben 10-30 centiméteresre is megnő és szaporodni kezd.

A házi kedvenc fáradékonnyá válik, gyakran köhög, és szívpanaszok gyötrik. A féreg többéves életciklusa végén ugyan elpusztul, ez azonban sok esetben kedvencünk halálához is vezethet, ezért a betegség nagyon nehezen és csak költségesen gyógyítható, a főszerep ezért a megelőzésé, vagyis a szívféreg lárváinak elpusztításáé. Az Advantix (www.advantix.hu) Spot on nevű készítménnyel havi rendszerességgel adagolva hatékonyan távol tarthatók a szúnyogok a kutyáktól. Annak érdekében, hogy a fertőzés ne következzen be egy másik készítménnyel még megakadályozható, hogy a parazita lárvája ivaréretté váljon. Az állatorvosi rendelőkben ma már szűrik a szívférgességet, annál is inkább, mert a parazita a szúnyogokkal az emberbe is átmegy – igaz, ránk nem jelent veszélyt. A korszerű és hatékony védekezéssel kapcsolatban sok hasznos információ található a www.felelosallattartas.hu weboldalon.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta