Kullancsok – veszélyesebbek, mint gondolná!

Nincs természetes ellenségük, nincs rendszeres vegyszeres irtás és akár évekig képesek életben maradni anélkül, hogy vért szívnának. Egyetlen kullancscsípés is halálos következményekkel járhat.

A kullancsok az elterjedt tévhittel szemben nem magas fákról lesnek áldozataikra, sokkal inkább kedvelik a sűrű aljnövényzetet, cserjés területeket és a gyepszőnyeget. Ha azt gondolja, szinte kizárt, hogy egy fertőzött kullancs megcsípje, akkor nagyot téved – akár egy kellemes egészségügyi séta a közeli parkban is kockázatos lehet.

Milyen betegségeket terjeszthetnek a kullancsok?

A kullancsok által terjesztett, emberre is veszélyes két legfontosabb megbetegedés a kullancsencephalitis és a Lyme-kór. A kullancsencephalitisre utaló panaszok eleinte az influenza vagy meghűlés tüneteire hasonlítanak (fejfájás, izomfájdalom, általános fáradtság, kisebb hőemelkedés, gyengeség érzet), míg a Lyme-kór legelső tünete a csípés körül megjelenő, legalább 5 cm nagyságú, általában ovális alakú bőrpír (ún. Lyme-folt).

Hogyan előzhetőek meg a kullancs által terjesztett betegségek?

  • Ügyeljen rá, hogy a ruházata legyen zárt, ugyanakkor szellős, ha kullancsinvázió idején (április-május és augusztus-szeptember) a szabadban tartózkodik! Viseljen világos zoknit és nadrágot, így könnyebben felfedezheti az élősködőket. Időnként ellenőrizze bőrét, hogy lát-e rajta kullancsot.
  • Viseljen széles karimájú kalapot! A kullancsok előnyben részesítik a hajas fejbőrt, a fülek környéki finom bőrt és a szemhéjak körüli bőrfelületet. A szabadon maradt területeket kezelje kullancsriasztó készítményekkel.
  • Számolja fel a kertjében található bozótos, aljnövényzettel dús területeket, rendszeresen nyírja a füvet.
  • Ne táborozzon és piknikezzen bozótos területen. Ha mégis takarót terít a gyepre, használjon alatta védőfóliát.
  • Szabadban való tartózkodás után minden esetben kérje meg egy hozzátartozóját vagy közeli ismerősét, hogy vizsgálja át bőre Ön számára nem látható területeit. Az átvizsgálás terjedjen ki a nehezen látható testhajlatokra, hajas fejbőrre is.
  • Oltassa be magát és családtagjait a kullancsencephalitis ellen!A védőoltással való védekezés mindenki számára fontos, hiszen a kullancsencephalitis megbetegedésnél specifikus kezelésre nincs lehetőség és betegség az esetek egy százalékánál halálhoz vezet!

A legjobb védekezés a megelőzés

A leggondosabb védelem sem garantálja, hogy nem csíp meg minket kullancs. Bár a Lyme-kór ellen egyelőre nincs lehetőségünk védőoltással védekezni, a legsúlyosabb – akár halálos – következményekkel járó kórképpel szemben rendelkezésünkre áll védőoltás. Hazánkban az oltóanyagnak két típusa van forgalomban, a vakcina fajtájától és az Ön életkorától függ, hogy az alapimmunizálást követően 3 vagy 5 évente indokolt az emlékeztető oltás. Az oltással kapcsolatban kérjen segítséget orvosától!

Ha többet szeretne megtudni, látogasson el a www.kullancsveszely.hu oldalra!

Oszd meg másokkal is!
Mustra