INFÓ

Egészségtudatosak vagyunk?

2014. április 24., csütörtök 11:06 |

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet, az OECD legújabb kutatása szerint Magyarország az utolsók között szerepel az egészségtudatosság terén.

Valóban ilyen rossz lenne a helyzet?

Az említett kutatás egyik legmegdöbbentőbb eredménye, hogy a rákos megbetegedések halálozási aránya a magyar férfiak között a legmagasabb a harmincnégy OECD tagállam közül. Ezek alapján Magyarországon a férfiak jelentősen korábban halnak meg, mint amit az ország gazdasági fejlettsége alapján várnánk. Ennek a jelenségnek a kutatók nevet is adtak, ez a „közép-kelet-európai egészség paradoxon”. A kialakulásában szerepet játszik a dohányzás, a mértéktelen alkoholfogyasztás és egészségtelen táplálkozás mellett az alacsony iskolai végzettség, és a folyamatos sikertelenség az élet minden területén. Az állandó stressz depressziót okozhat, ez még reménytelenebbé teszi a nehéz helyzetbe kerültek sorsát. Ez a jelenség az 1990-es években volt nálunk a legdrámaibb, de a magyar férfiak nagy része mind a mai napig nem fordít elég figyelmet az egészsége megőrzésére.

Van megoldás

Magyarországon az ötven év feletti férfiakat veszélyeztető rákos megbetegedések között az első két helyen a tüdőrák és a prosztatarák szerepel. „Itthon átlagban 4.500-5.000 beteget fedezünk fel évente, akik közül sajnos 1.500-at el is veszítünk. Ez az arány komolyan csökkenhetne, ha az éves szűrővizsgálaton többen vennének részt. Az időben felfedezett betegeket megfelelő kezelésekkel teljes egészében meg lehet gyógyítani” – tudhatjuk meg professzor dr. Tenke Péter urológustól.

A komoly baj szűrővizsgálattal megelőzhető, hiszen a gyors reagálásnak és a bővülő terápiás lehetőségeknek köszönhetően akár teljes gyógyulást is elérhetünk. Ezért is fontos, hogy a férfiak tisztában legyenek a prosztatarák súlyosságával és a betegség tüneteivel, ezzel is segítve a korai felismerést.

A nő hatalma

Több komoly megbetegedés, köztük a prosztatarák is nagy százalékban gyógyítható, amennyiben még idejében felfedezzük. A hangsúly viszont éppen az „időben” szón van. A férfiak ugyanis sokszor csak akkor fordulnak orvoshoz, ha már késő. A nők sokkal egészségtudatosabbak, mint a férfiak. Mindezt jól mutatja az utóbbi években egyre nagyobb sajtóvisszhangot kapott mellrákszűrésre buzdító kampányok hatékonysága, melyeknek köszönhetően ma már nem szégyen beszélni a betegségről. Itt az idő, hogy a prosztatarák is hasonló figyelmet kapjon, és többé ne kelljen férjeket és apákat elveszítenünk egy olyan betegségben, amely időben kezelve az esetek jelentős hányadában gyógyítható.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta