INFÓ

Férfiak! Mi lenne velük nők nélkül?

2014. március 27., csütörtök 09:53 |

Úgy tartja a mondás, hogy minden sikeres férfi mögött egy nő áll. De vajon mi a helyzet az egészséges férfiakkal?

A tüdőrák után a prosztatarák a leggyakoribb halálozási ok az ötven év feletti férfiak körében. Magyarországon évente kb. 5000 fővel növekszik a diagnosztizált esetek száma és körülbelül 1.500 férfi válik a prosztatarák áldozatává. A férfiak körében általánosságban is magasabb a halálozás a rákos megbetegedések esetén, mivel a többségüknek eszük ágában sincs elmenni orvoshoz. Így a betegséget túl későn diagnosztizálják, és sok esetben már nincs esély a felépülésre.

Na de hogyan kerülünk itt képbe mi, nők? Egészen egyszerű a válasz, még ha ezt a férfiak sokszor nem is ismerik el: a nő az egyetlen, aki a férfit befolyásolni képes, ahogy az élet minden területén, úgy a prosztataszűréseken való részvétel tekintetében is.

Maradjunk a már említett prosztatarák példájánál. Az utóbbi évtizedekben a prosztata megbetegedések egyre gyakrabban keserítik meg nemcsak az idősebb, hanem a középkorú férfiak életét is. Ennek számos oka van, többek között a mai világ olyan velejárói, mint az alkoholfogyasztás, a dohányzás, az ülő életmód, a testmozgás hiánya vagy a zsírban gazdag táplálkozás.

A riasztó adatok mellett pozitív hír, hogy mi nők jóval tudatosabban készülünk egészségügyi problémák megelőzésére. Legjobb példa erre a mellrák, hiszen a nők számára napjainkra rutinná vált a rendszeres szűrővizsgálatokon való részvétel, így korai stádiumban felismerhetővé válik ez a kór. Mivel a tudatosság a legfontosabb faktor a betegségek megelőzésében, így nekünk, nőknek kell elérnünk, hogy a férfiak is komolyan vegyék az egészségüket. Amennyiben pedig észlelik a betegség tüneteit: gyakori vizelési inger, vizelés közben tapasztalható kellemetlen érzés, szexuális zavarok, haladéktalanul forduljanak orvoshoz. Az időben felismert prosztatarák ugyanis gyógyítható!

Azoknak a férfiaknak óriási szerencséjük van, akik mellett ott van egy segítő társ, legyen az egy feleség vagy egy partner. Nekünk, nőknek megvannak az eszközeink. Ne felejtsük el használni őket!

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta