INFÓ

„A férfiak gyávák és hiúk” – beszélgetés Szacsvay Lászlóval

2014. március 18., kedd 17:53 |

A tüdőrák után a prosztatarák a leggyakoribb halálozási ok a férfiak körében. Szacsvay László megküzdött a betegséggel, és a harcból győztesen került ki. A művészúrral félelemről, humorról és a nők szerepéről beszélgettünk.

A prevenció nagykövete

Szacsvay László 1947-ben született Budapesten. Miután 1971-ben elvégezte a Színművészeti Főiskolát, először a Nemzeti Színház, majd 1982-ben a Katona József Színház társulatának tagja lett. A Kiváló Művész-, és

Érdemes Művész Díjjal is kitüntetett Jászai Mari-díjas színművész az elmúlt években többször is nyilatkozott a megbetegedéséről. Szinte a megelőzés szószólójává vált. „Ha felkérnek, mindig nyíltan beszélek arról, hogy prosztatarákom volt” – meséli. – „Sosem titkoltam, és ez a hozzáállás a gyógyulásban is sokat segített. A titkok csak elsorvasztják az embert. Magamtól persze eszem ágában sem lett volna ilyen tollakkal ékeskedni, de ha már megmaradtam, akkor szeretném mindenki figyelmét felhívni a megelőzés és a szűrővizsgálatok fontosságára. Nekem is egy ilyen vizsgálat mentette meg az életemet. Csak azért keveredtem be a kórházba anno, mert kiütések jelentek meg a testemen. Ezekre kaptam gyógyszert, aminek köszönhetően meg is szűntek a panaszokat. Mégis úgy éreztem, itt az ideje egy teljes körű kivizsgálásnak. Azt mondtam: na, kisöreg, talán most már el kellene menni kivizsgáltatni magadat, hogy kiderüljön, miként állsz az Úr színe előtt. A leletekből kiderült, hogy már csak fél lábon.” – emlékszik vissza a színművész.

A nő hatalma

„Legyünk őszinték, ugyan ki szeret orvoshoz járni? Ez különösen igaz a férfiakra, akik – még ha néha mást is állítanak – sokszor gyávák és végtelenül hiúk. A nők sokkal nyitottabbak nálunk, akár úgy is mondhatnám, praktikusabbak. És nem utolsó sorban mindent el tudnak érni az „erősebbik nemnél” – vallja a művész úr. „Igenis rá kell beszélni a kedves papát, férjet vagy szeretőt arra, hogy elmenjen az orvoshoz, vizsgáltassa ki magát. Nem szabad ránk hagyni a rigolyáinkat. Ötven év felett minden férfi életében eljön az az időszak, amikor a prosztata elváltozások vizsgálata fontossá válik. Egész egyszerűen két féle hímnemű ember létezik: az, akinek volt, és akinek lesz prosztata problémája. Sajnos ez a kis szerv nagyon veszélyessé tud válni. Ha nem kezeljük időben, akkor a rákos sejtek bekerülhetnek a nyirokrendszerbe, és szétterjedhetnek az egész testben. Ezért borzasztóan fontos a szűrővizsgálat.”

Az orvostudomány fejlődése

Szacsvay Lászlónál közel hat éve diagnosztizálták a prosztatarákot. Azóta az orvostudomány hatalmas fejlődésen ment keresztül, az elmúlt években számos új terápiás eljárás jelent meg. Ma már laparoszkópos műtététtel végzik a beteg szerv eltávolítását. Az eljárás lényege, hogy öt kis bőrnyíláson keresztül bevezetett speciális eszközökkel operálják ki a tumoros prosztatát. Ezzel a nagy, feltárásos műtét elkerülhető, gyakorlatilag vérzés sincs, a klinikai tartózkodás, a gyógyulási idő pedig jelentősen lerövidül. „Az én esetem óta komoly változásokon ment át az orvostudomány. Én még egy több órás nagyműtéten estem át, vagyis teljesen felnyitottak. Ezért a felépülésem sem ment olyan gyorsan.”

Humorral a rák ellen

Bár a lábadozás időszaka nem volt könnyű, a művész úr egy percre sem felejtette el, hogy a pozitív hozzáállás elengedhetetlen a gyógyuláshoz. „Az utókezelés borzasztóan fontos” – meséli. – „Nekem volt egy csodálatos intimtornászom, egy gyönyörű kis hölgy, életemben nem nevettem még annyit, mint akkor. Bár maga az intimtorna zavarba ejtő is lehetett volna, mi inkább nevettünk egy jót a helyzet abszurditásán. Folyamatosan gyakoroltam a tornát, és mindent megtettem a gyors felépülésért.” Majd még hozzáteszi: „Nincs semmi titkom, nem vagyok se bátor, se nagyon erős. Egyszerűen azért éltem túl, mert kínomban is tudtam röhögni magamon.”

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta