INFÓ

Elbűvölő új magyar mesék szombaton az M2-n

2014. március 12., szerda 11:50 |

Elragadóan bájos új magyar mesefilmeket láthatnak március 15-én az M2 gyerekcsatornán. Díjazott magyar grafikusok és kiváló 3D-s mesterek vittek vászonra kicsi és már nagy gyereknek szóló klasszikus és új történeteket a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának támogatásával.

Korán kelőknek!

06:56-től látható az M2 gyerekcsatornán a Berti, a rózsaszín barika című film, Goda Krisztina filmrendező első, a legkisebbeknek is szóló kedves animációja: a Bégető család gyermekei a megszólalásig hasonlítanak egymásra, kivéve a legkisebbet, Bertit, akinek a gyapja rózsaszín. A nehézségek mellett viszont előnye is származhat a kis barikának abból, hogy kicsit különbözik a környezetétől.

Klasszikusok különleges 3D-ben magyarok rajztollából

08:49-től a Négyszögletű kerek erdő: Maminti, a kicsi zöld tündér című film látható Lázár Ervin mesekönyvének egy kedves epizódja alapján. Az új magyar, különleges élményt adó 3D animációval készült elbűvölő mese rendezője Horváth Mária, aki a Magyar népmesék számos ismert sorozatát készítette. A Négyszögletű Kerek Erdő lakóit sokan ismerik: Mikkamakka, Vacskamati, Ló Szerafin, Szörnyeteg Lajos, Bruckner Sigfrid, Dömdödöm. A torzsalkodó, ám szeretetteljes baráti társaság ebben az epizódban fát vágni készül, ám a kalandos út során mindenféle bonyodalmakba ütköznek majd.

Főszerepben Bandi, a csínytevő

14:19-től és 15:38-tól láthatják a nézők az Egy komisz kölyök naplója című rajzfilm első két részét. Az animáció egy humoros könyv alapján készült, amely magyarul 1918-ban jelent meg először Karinthy Frigyes fordításában. A rajzfilmben a főszereplő Bandi meséli el csínyjeinek, galádságainak és ballépéseinek számára nem, az olvasónak viszont kacagtató történetét. A regényt Gyulai Líviusz Kossuth-díjas grafikusművész és animációs rendező álmodta filmre.

Fekete bárány marad a rózsaszínű birkagyerek?

Hogy honnan jött Berti ötlete, megtudhatják a rendezővel, Goda Krisztinával készült interjúból:

Goda Krisztina ezúttal gyerekmesét készített a Médiatanács pályázati forrásából. Bertit, a rózsaszínű barikát fehérre akarják festeni, de a családja kiáll mellette és nem engedi. Erről szól Goda Krisztina és Udvardi Jenő közös rajzfilmsorozatának első epizódja, melynek elkészítését a Médiatanács támogatta. A mese hiánypótló az óvodás és kisiskolás korosztály számára, hiszen – ahogy az első epizód tartalmából is kitűnik – olyan fontos társadalmi értékekkel ismerteti meg a gyermekeket, mint a tolerancia vagy az önálló gondolkodás. Emellett vicces, szerethető és anélkül köti le a gyermekek figyelmét, hogy agresszív vagy sokkoló jeleneteket tartalmazna. De honnan jött Berti ötlete? És mi a nehezebb: írni, vagy rendezni? Goda Krisztinával ezekről a kérdésekről is beszélgettünk.

Fotó: Barta Szabolcs

Az alkotóról dióhéjban

Goda Krisztina a neves brit National Film and Television School rendező szakán szerzett diplomát, majd forgatókönyvírói képesítést kapott a Los Angeles-i California Egyetemen. Eddigi életpályája során játékfilmek írójaként-rendezőjeként szerzett elismerést. A Kaméleon (2008), a Szabadság, szerelem (2006) vagy a Csak szex és más semmi (2005) című filmjeit a közönség és a szakma is nagyra értékelte, az alkotások számos díjat nyertek. Televíziós munkákkal is foglalkozik, író, storyliner (a történet fő szálait kidolgozó alkotó). A Berti, a rózsaszín barika kalandjai c. rajzfilm munkafolyamatában íróként vett részt.

– Játékfilmes sikere után most miért fordult a gyerekmesék felé?

– Adta magát a helyzet, hiszen Veronika kislányommal – aki most három és fél éves múlt – sok mesét néztünk, és láttam, mennyi erőszakos, a gyerekek számára nem megfelelő mese van jelen a piacon. Egyébként nem ez az első alkalom, hogy gyerektörténettel foglalkozom. Évekkel ezelőtt már volt egy színészekkel készülő, de számítógép-animációs világban játszódó mesefilmtervem 3D-ben, de az olyan drága lett volna, hogy egy időre le kellett tennem róla.

– Hogyan pattant ki a fejéből a mostani barikás ötlet?

– Közös koncepció volt Udvari Jenővel, a rendezővel. Ő álmodta meg a karaktert, a tartalmi részt pedig én találtam ki. Az animációs részhez nem értek, tehát abból kimaradtam, de a színészekkel való munka, a felsnittelés és a hangutómunka az én feladatom volt.

– Látta a három és fél éves kislánya a filmet?

– Igen, hogyne, többször is megnézte, nagyon tetszett neki.

– Miért érezte fontosnak, hogy társadalmi kérdéseket feszegessen egy gyermekeknek szóló sorozatban?

– Nemcsak társadalmi kérdésekről szól a film, hanem egy gyerekcsoportban minden nap felmerülő helyzetekről, amelyek kapcsán például megtanulhatják elfogadni egymást. Ha megnézünk egy óvodáscsoportot vagy bármilyen gyerekközösséget, láthatjuk, hogy mennyire könnyen kirekesztődhet egy-egy tag, és hogy egyáltalán nem általános, hogy jól bánnak egymással. Ezt meg kell tanítani nekik, ezt célozza meg szórakoztató formában a Berti-film is.

Az interjú teljes terjedelemben a Médiatanács blogján olvasható.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta