INFÓ

A férfi betegsége

2014. március 7., péntek 08:59 |

Az egészséges életmód ígérete az elmúlt években szűnni nem akaró hullámokban ostromol minket. A bio ételek, tisztítókúrák és Margit-szigeti körök bűvöletében este büszkén térhetünk nyugovóra, mondván, mi mindent megtettünk az egészségünkért. De vajon a mellettünk fekvő férfi is így van ezzel?

A nők nagy része szerencsére egyre tudatosabban éli a mindennapjait. A hétköznapi teendők mellett odafigyelünk a táplálkozásunkra, és amikor csak tehetjük, mozgunk. Ennyi elfoglaltság mellett sajnos néha elfelejtjük, hogy a teremtés koronái olykor kevésbé tudatosak, főleg ha a megelőzésről, vagy ne adj isten, betegségről van szó.

A férfiakat veszélyeztető rákos megbetegedések között az első két helyen a tüdőrák és a prosztatarák szerepel. Míg a tüdőrák és a dohányzás közötti összefüggés közismert, addig a prosztatarákról jóval kevesebbet tudunk, pedig a betegek száma évről évre nő.A férfiak prosztata megnagyobbodás következtében kialakult hólyagürítési zavara mára népbetegségnek tekinthető.

Hazánkban évente összesen mintegy 400 ezer férfi szorul kezelésre a prosztata megnagyobbodás tüneteivel.A probléma nagyságát jelzi, hogy a negyvenes férfiak 10-20 százalékát, az 50 év feletti férfiak 50 százalékát, a 70 év felettiek 75 százalékát, a 80 év felettiek 90 százalékát érinti maga az elváltozás.

A jóindulatú prosztata megnagyobbodás nehezen különböztethető meg a rosszindulatú daganatos megbetegedéstől, mivel a tüneteik hasonlóak: gyakori vizelési inger, vizelés közben tapasztalható kellemetlen érzés, szexuális zavarok. A gyógyuláshoz a korai felismerés a kulcs, így a tünetek észlelésekor érdemes azonnal szűrővizsgálatra menni. Az elmúlt években hasonlóan a mellrákkutatás eredményeihez, a prosztatarák gyógyításában is számos új, hatékony terápiás lehetőség jelent meg, ezzel komolyan növelve a betegek túlélési esélyeit.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta