INFÓ

Még tart az RS vírus szezonja – ismerje meg a megelőzés lehetőségeit!

2014. január 31., péntek 17:36

2-3 éves korára az RS vírus csaknem az összes gyermeket megfertőzi, és legtöbbször közönséges náthához hasonló tüneteket okoz. Egyes esetekben – koraszülötteknél és bizonyos tüdőbetegségekben vagy jelentős, veleszületett szívrendellenességben szenvedő, 2 év alatti kisgyerekeknél – az RS vírus súlyos légúti fertőzést okozhat

A betegség cseppfertőzéssel, azaz köhögéssel, tüsszentéssel terjed, könnyű elkapni közösségekben. Hazánkban az RS vírusfertőzések szezonálisak, novembertől áprilisig tartanak. A fertőzést egy szezonon belül többször is el lehet kapni.

Az enyhe fertőzés tünetei megegyeznek az átlagos nátháéval. Súlyos esetben elesettséget, gyengeséget, köhögést, általános nehézlégzést és hőemelkedést tapasztalhat gyermekénél. Ritkábban elkékülhetnek az ajkak és a körmök, kiszáradás, szoptatási, etetési problémák jelentkezhetnek.

Mit tehet a fertőzés elkerülése érdekében?

  • Mindenki, aki kapcsolatba kerül a babával, mosson kezet!
  • Ha Ön megfázott, ne puszilgassa a babát, inkább ölelje magához! Ne fogadjon beteg látogatót!
  • Ne dohányozzanak a baba környezetében!
  • Novembertől áprilisig ne vigye zsúfolt helyre, közösségbe gyermekét.

Az RS vírus ellen létezik védőoltás, mellyel a kész ellenanyagot juttatnak gyermeke szervezetébe. Egyeztessen kezelőorvosával, hogy gyermeke RS vírusfertőzés szempontból veszélyeztetett csoportba tartozik-e és jogosult-e RS vírus elleni védőoltásra! Az oltást az arra jogosult babák ingyenesen kaphatják november és március között. A megfelelő védettség fenntartása érdekében fontos, hogy gyermeke a szezon teljes ideje alatt minden hónapban megkapja a védőoltást. Megkezdett oltássorozat esetén minden hónapban vissza kell vinni a babákat a következő védőoltásra.

Az RS vírus elleni védőoltás semmilyen módon nem hátráltatja az életkor szerint adandó egyéb védőoltások rendjét. RS vírus fertőzéssel kapcsolatos kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

dr. med.habil. Mészner Zsófia PhD gyermekinfektológus, védőoltási tanácsadó

A cikk megjelenését az AbbVie Kft. támogatta.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

JÓ FÉNYEKET Szelfi tippek kezdőknek és függőknek

Fejlődni mindig lehet, és garantálom, hogy az itt felsorolt tippek közül még a Kardashian lányok sem ismerik mindegyiket! Sosem értetted, másnak hogy lesznek mindig tökéletesek a képei? Hát így

ÚTIKALAUZ ANATÓMIÁBA Miért olyan makacs az ekcéma?

A világ egyik legelterjedtebb bőrbetegsége, gyakran hosszú hónapokig vagy évekig is eltarthat, ameddig javulni kezd az állapot. Sőt, gyakran a terápia ellenére hullámzó ritmusban, újra és újra visszatérnek a tünetek. Min múlik a tartós gyógyulás?

LELKI ZÓNA A szépség mellékhatásai

Ami szép, az jó is! Ez az összefüggés automatikus működésbe lép, ha más emberekről mondunk ítéltet – akkor is, ha racionális énünk nem ért egyet vele. A kedvező fizikai megjelenés átterjed az egyén megítélésének más dimenzióira is.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta