Még tart az RS vírus szezonja – ismerje meg a megelőzés lehetőségeit!

2-3 éves korára az RS vírus csaknem az összes gyermeket megfertőzi, és legtöbbször közönséges náthához hasonló tüneteket okoz. Egyes esetekben – koraszülötteknél és bizonyos tüdőbetegségekben vagy jelentős, veleszületett szívrendellenességben szenvedő, 2 év alatti kisgyerekeknél – az RS vírus súlyos légúti fertőzést okozhat

A betegség cseppfertőzéssel, azaz köhögéssel, tüsszentéssel terjed, könnyű elkapni közösségekben. Hazánkban az RS vírusfertőzések szezonálisak, novembertől áprilisig tartanak. A fertőzést egy szezonon belül többször is el lehet kapni.

Az enyhe fertőzés tünetei megegyeznek az átlagos nátháéval. Súlyos esetben elesettséget, gyengeséget, köhögést, általános nehézlégzést és hőemelkedést tapasztalhat gyermekénél. Ritkábban elkékülhetnek az ajkak és a körmök, kiszáradás, szoptatási, etetési problémák jelentkezhetnek.

Mit tehet a fertőzés elkerülése érdekében?

  • Mindenki, aki kapcsolatba kerül a babával, mosson kezet!
  • Ha Ön megfázott, ne puszilgassa a babát, inkább ölelje magához! Ne fogadjon beteg látogatót!
  • Ne dohányozzanak a baba környezetében!
  • Novembertől áprilisig ne vigye zsúfolt helyre, közösségbe gyermekét.

Az RS vírus ellen létezik védőoltás, mellyel a kész ellenanyagot juttatnak gyermeke szervezetébe. Egyeztessen kezelőorvosával, hogy gyermeke RS vírusfertőzés szempontból veszélyeztetett csoportba tartozik-e és jogosult-e RS vírus elleni védőoltásra! Az oltást az arra jogosult babák ingyenesen kaphatják november és március között. A megfelelő védettség fenntartása érdekében fontos, hogy gyermeke a szezon teljes ideje alatt minden hónapban megkapja a védőoltást. Megkezdett oltássorozat esetén minden hónapban vissza kell vinni a babákat a következő védőoltásra.

Az RS vírus elleni védőoltás semmilyen módon nem hátráltatja az életkor szerint adandó egyéb védőoltások rendjét. RS vírus fertőzéssel kapcsolatos kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

dr. med.habil. Mészner Zsófia PhD gyermekinfektológus, védőoltási tanácsadó

A cikk megjelenését az AbbVie Kft. támogatta.

Oszd meg másokkal is!
Mustra