INFÓ

Energiatudatos magyar panelépületek

2014. január 23., csütörtök 12:55 |

Az energiatudatos életmód és a hatékony energiafelhasználás egyre fontosabb az emberek életében, ezt támasztja alá az „I LOVE PANEL – Legtakarékosabb épület” pályázat eredménye is. A FŐTÁV Zrt. 2013 őszén hirdetett pályázatot olyan budapesti távfűtéses panelépületek számára, melyek az energiahatékonysági szempontokat figyelembe véve tudatosan törekedtek a fogyasztásuk csökkentésére számos korszerűsítő beruházás végrehajtásával. A pályázat a lakhatási költségek három meghatározó eleme alapján hasonlította össze az épületeket a 2006. és 2012. év fogyasztásai alapján. A vizsgálatban az épület közös hőfelhasználását, vízfelhasználását és áramfelhasználását vettük figyelembe. A szigorú követelményeket támasztó felhívásra beérkezett 13 nevezés közül a szakmai zsűri három nyertest hirdetett:

  • XX. kerületi Török Flóris utca 2/A: 25.066 Ft/lakás/év
  • IX. kerületi Pöttyös utca 9.: 46.262 Ft/lakás/év
  • XV. kerületi Nyírpalota utca 1-21.: 51.444 Ft/lakás/év

Amennyiben az alapdíjból és hődíjból álló teljes távhőköltséget vesszük figyelembe – 2012-es fogyasztási adataival és a jelenleg hatályos hatósági árral számolva –, akkor az átlagos (52m²-es; 135 légm3-es) lakások díja egyenletes fizetés esetén havonta az alábbiak szerint alakul:

  • XX. kerületi Török Flóris utca 2/A: 6.828 Ft/lakás/hó
  • IX. kerületi Pöttyös utca 9.: 8.595 Ft/lakás/hó
  • XV. kerületi Nyírpalota utca 1-21.: 9.027 Ft/lakás/hó

A nyertes épületek egyenként 1 kWp villamos teljesítményű napelemet nyertek.

A XX. kerületi Török Flóris utca 2/A ház a teljes mezőnyben nyújtott kimagasló eredményének köszönhetően elnyerte a „2013-as év legtakarékosabb panelépülete” címet. A pesterzsébeti ház energiatudatossági törekvése a közös képviselő és a lakóközösség együttműködésének köszönhetően jelentős költségcsökkenést hozott a háznak és lakóinak.

Hogyan válhat egy panelház a főváros legtakarékosabb épületévé?

2006-ban jutott a lakóközösség arra a döntésre, hogy benyújtja pályázatát a korszerűsítési programra. A pozitív elbírálás után 2007-ben 3,5 hónap alatt történt meg a korszerűsítés.” - mondta Bitó Lajos, a ház közös képviselője. Hozzátette, hogy a felújítás 83 millió forintba került, melynek költsége háromfelé oszlott: 1/3 állami támogatás, 1/3 önkormányzati támogatás és 1/3 önköltség. Mára már fűtési idényenként 54 %-os a ház megtakarítása. A közös képviselő kiemelte, hogy a kívánt fűtési hőfok minden lakásban beállítható, a fogyasztott hő leolvasható és azonnal megismerhető. A havi elszámolással tudni lehet a megtakarítás eredményét, ettől a szubjektív elemtől tud a műszaki számításokat lényegesen meghaladó megtakarítás keletkezni.

„A lakóközösségnek fontos szerepe volt a korszerűsítésben. Azokban a házakban van esély egy ilyen felújításra, ahol a lakók tudják, hogy áldozatot kell hozniuk a házukért. Innentől kezdve pedig a közös képviselő felelőssége, hogy tud-e élni ezzel a lehetőséggel.” — zárta gondolatait Bitó Lajos.

További információk: I LOVE PANEL program

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta