Tervezz időben - Mielőtt a gyerek kirepül a fészekből

 Amikor fiatalon családalapításra gondolunk, vagy először kerül szóba párunkkal a gyerekvállalás, ritkán jut eszünkbe, hogy a gyerekek milyen hihetetlen gyorsan nőnek fel. Ripsz-ropsz eljön a szalagavató, ahol büszkén figyeljük a keringőző fiatalokat. Aztán rá kell jönnünk, hogy az élet megy tovább, és a gyerek továbbtanulása, saját fészekbe költözése, elindítása a „nagybetűs életbe” újabb megoldandó feladatokként tornyosulnak előttünk.

Sokan vannak úgy vele, hogy „minden napnak a maga baja”, de érdemes előre végiggondolni, hogy mire is lesz leginkább szüksége a gyereknek, miután leérettségizik. Mik is a legfontosabb lépcsőfokok az ember első 18-20 évében? Óvoda, iskolakezdés, egyetem? Az első kettő talán könnyedén megugorható, „csupán” a kisgyermek szociális érettségén múlik a siker. A harmadikhoz már a szülők, nagyszülők aktív anyagi támogatása is szükséges.

Érdemes ezért akár egy-kétezer forinttal is elkezdeni a takarékoskodást a lehető legkorábban. Ilyenkor szóba jöhet banki betét, biztosítás, a bátrabbaknak a tőzsde. Ezek esetében figyelnünk kell a kamatok alakulását, a portfólió összetételét, az árfolyamok ingadozását annak érdekében, hogy a gyermek számára félretett pénzünk kamatozzon is, ne csupán csücsüljön egy számlán. Ez mindenképpen odafigyelést, időt és minimális pénzügyi ismeretet is megkíván.

Kevesen vannak tisztában azzal, hogy a 2006 januárja után született gyermekek számára az állam 42.500 forint életkezdési támogatást nyújt. Ezt az összeget a hozzátartozók éves szintű befizetéseinek mértéke alapján további állami támogatások gyarapítják. Ez a Start-értékpapírszámla konstrukció. A számla megnyitása után a fent említett összegek egy új állampapírba, az ún. Babakötvénybe fektethetők be. A Babakötvény egy olyan különleges állampapír, amelyből az állam minden évben egy-egy sorozatot indít. A szülők és hozzátartozók a gyermek születési dátumának megfelelő kötvénybe fektethetik az életkezdésre szánt összege(ke)t, - akár 100 forintot - és az állam az előző év átlagos inflációja felett 3 százalék kamatot garantál. A kamatok, folyamatos újrabefektetéssel, ugyanabba a kötvénybe kerülnek vissza. A Start-számlán gyarapodó összeghez a gyermek 18 éves korában juthat hozzá. Számítások szerint 3 százalék inflációt feltételezve, havi ötezer forint befizetésével 10 éven keresztül, közel egymillió forint takarítható meg, ami fedezhet jó pár évnyi tandíjat, vagy egy kislakás megvásárlásának kezdő összegét.

Mindez nem igényel különösebb pénzügyi ismeretet, sőt túl sok időt és energiát sem. Elég csupán egy állandó átutalási megbízást adni a bankunknak és nyugodtan hátra dőlhetünk a Díványon!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek