INFÓ

Kezdődik az RS vírus szezonja – ismerje meg a megelőzés lehetőségeit!

2013. november 6., szerda 12:08 |

2-3 éves korára az RS vírus csaknem az összes gyermeket megfertőzi, és legtöbbször közönséges náthához hasonló tüneteket okoz. Koraszülötteknél és bizonyos tüdőbe­tegségekben vagy jelentős, veleszületett szívrendelle­nességben szenvedő, 2 év alatti kisgyerekeknél az RS vírus súlyos légúti fertőzést okozhat.

A betegség cseppfertőzéssel, közösségekben terjed. Hazánkban az RS vírusfertőzések novembertől áprilisig fordulnak elő, mely többször is megkapható. A fertőzés súlyos esetben gyengeséget, köhögést, nehézlégzést és hőemelkedést okoz.

Néha elkékülhetnek az ajkak és a körmök, kiszáradás, etetési problémák jelentkezhetnek.

Mit tehet a fertőzés elkerülése érdekében?

  • Aki kapcsolatba kerül a babával, mosson kezet!
  • Ne dohányozzanak a baba környezetében!
  • Betegen ne puszilgassa a babát! Ne fogadjon beteg látogatót!
  • Novembertől áprilisig ne vigye közösségbe gyermekét!

Az RS vírus ellen létezik védőoltás, mely a kész ellenanyagot juttatja a szervezetbe. Egyeztessen kezelőorvosával, hogy gyermeke RSV-fertőzés szempontból veszélyeztetett csoportba tartozik-e és jogosult-e RSV elleni védőoltásra! Az oltást az arra jogosult babák ingyenesen kaphatják november és március között. Fontos, hogy megkezdett oltássorozat esetén gyermeke minden hónapban megkapja a védőoltást. Az RS vírus elleni védőoltás semmilyen módon nem hátráltatja az életkor szerint adandó egyéb védőoltások rendjét RSV fertőzéssel kapcsolatos kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

dr.med habil. Mészner Zsófia PhD gyermekinfektológus, védőoltási tanácsadó

A cikk megjelenését az AbbVie Kft támogatta

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta