Irány Németország!

Sör + Fesztivál? Természetesen München! Múzeumok, koncertek? Mi más, mint Berlin? A bulik városa? Csakis Köln! Pasis program? Naná, hogy Stuttgart! Divat? Düsseldorf! Nem maradt más hátra, induljunk!

A németekről az jut először eszedbe, hogy precízek, vagy épp meglehetősen hűvösek lennének? Ez mára csak részben igaz. Jó értelemben véve valóban, hiszen egy német autót csakis német precizitással tudunk elképzelni, de hogy a német emberek hűvösek lennének, ez egyáltalán nem így van! Az egész ország pezseg, rengeteg jobbnál jobb trendi program, izgalmas látnivaló akad, sőt, bátran kimondhatjuk, Németország a fiatalok paradicsoma! Ha csak egy pár napra, vagy egy hosszú hétvégére van időd, Németországot akkor is érdemes felkeresni.

Bajor életérzés

München még viszonylag közel is van, és micsoda város! Bajorország székhelye elbűvölő hangulatával, mennyei sörfőzdéivel, fiatalos programajánlataival könnyen elcsavarja a fejünket! Nem muszáj a híres Oktoberfestre érkezni, sörözni bármikor lehet, sőt kell is, mert a várost árpalé kóstolgatás nélkül vétek elhagyni. Persze a világ legnagyobb és leghíresebb sörfesztiváljára egyszer az életben mindenképpen el kell látogatni, idén szeptember 21. és október 6. között várják a sörfanatikusokat. München persze nem csak a sör miatt lehet a pasik álomvárosa, hanem a foci és az egyik leghíresebb német autómárka miatt is. Az FC Bayern stadionja (Allianz Arena) épp úgy kötelező látnivaló, ahogy a BMW Múzeum.

De hogy ne csak a srácokra gondoljunk, a lányok számára is akad Münchenben érdekesség. A város rengeteg nevezetességgel (Marienplatz, Frauenkirche, Múzeumnegyed) büszkélkedik, de akinek nincs kedve a városnézéshez, az csak lazítson a gyönyörű Angol kertben és lustálkodjon az Isar-folyó partján. Vagy vegye nyakába a bevásárló utcákat - Ludwigstraße, Maximilianstraße, Kaufinger Straße és a Tal – és hódoljon shoppingoló szenvedélyének, hiszen a müncheni életstílushoz ez is hozzátartozik. A város rengeteg trendi kávézót és éttermet kínál, de épp ilyen jól felszerelt az éjszakai szórakozás helyszíneiként elhíresült bárokban, buli helyekben is: az alternatív zenét játszó és undergrund művészek performanszairól nevezetes Feierwerktől a legendás P1 nightclubig.

Európa New York-ja

Berlin legalább annyira érdekes, különleges, izgalmas és persze kötelező, ahogy München. A kontinens egyik legkellemesebb fővárosa non-stop ébren van, és nem tudsz olyan programot mondani, amire nem lehet itt rábukkanni. Először is a városban olyan látnivalók között sétálhatsz, melyek a XX. század zivataros éveire, évtizedeire emlékeztetnek, kezdve a kettéosztottságot szimbolizáló Brandenburgi kapuval, az újjáépített Reichstag épületén át az egykori Gestapo-főhadiszállás területén létrehozott 'A terror topográfiája' elnevezésű emlékközpontig. A Világörökség részét képező Múzeum-szigeten található világhíres gyűjtemények között pedig olyan gyöngyszemekre bukkanhatsz, mint a Pergamoni Zeusz-oltár (Pergamonmuseum), vagy Nofertiti híres mellszobra (Neues Museum).

S ha alaposan feltérképezted Berlin látnivalóit, irány az éjszaka, hiszen a főváros már a XX. század eleje óta nevezetes éjszakai életéről. Minden idők legdrágább és legelképesztőbb színpadi show-ját nézheted meg az ország legnagyobb varieté színházában, a Friedrichstadt-Palastban (SHOW ME címmel), ahol a fények, színek, kosztümök és effektek felejthetetlen eleggyel teszik emlékezetessé az előadást. Legyen szó pop, vagy rock zenéről, musical-ekről, komoly zenéről vagy jazz bulikról, Berlinben bármelyik zenei stílusban igényes és világszínvonalú koncertek közül választhatsz, melyet olyan nevek fémjeleznek, mint a Boney M, a Scorpions, vagy éppen az indusztriális rock zene fenegyerekei, a Rammstein.

Karnevál, autócsodák és bevásárlás

Köln a bulik, a karneválok városa, s a helyiek büszkén felvehetik a versenyt velencei vagy akár riói kollégáikkal, ami a hamvazószerdát megelőző időszak fesztiváli hangulatát illeti (ami stílusosan XI. hó 11. napján 11 óra 11 perckor kezdődik). Utcabál, sörkóstolás (a kölsch, a helyi sörfajta nemzeti ital, megkóstolni szinte kötelező!), életöröm jellemzi. A hétvégéken pedig szinte lépni sem lehet a kölni szórakozó helyeken, melyeket a helyiek, a turisták és a diákok egyaránt szívesen látogatnak. S ami külön jó hír, válassz akár diszkót, klubokat, bárokat, éttermeket, az árak igazán barátiak, ami egy ilyen nagyvárosban szokatlan. Köln legjobb buli helyeit a Kwartier Latäng diáknegyedben, a fríz negyedben és a belga negyedben, a Südstadtban, valamint egy klasszikus ipari körzetben, az Ehrenfeld városrészben találod.

Stuttgart a srácok álmainak netovábbja! Ebben a városban minden az autók körül forog, de még milyen pazar csodák körül... itt megelevenedik az automobilgyártás történelme, múltja, jelene, de a high-tech masinák jövője is, mégpedig olyan márkák képében, mint a Mercedes Benz és a Porsche. A város az autógyártás bölcsője, itt találta fel Gottlieb Daimler és Wilhelm Maybach az első könnyű, gyorsan futó benzinmotort (1885). De nem csak a két mesés kiállító teremben (Mercedes Benz-Múzeum, Porsche Múzeum), hanem az évente (márciusban) megrendezésre kerülő 'Retro Classics' elnevezésű autóvásáron is hódolhatsz autók iránti szenvedélyednek, míg az old timerek rajongói a 'Retro Classic meets Barock' nevezetű exkluzív program keretében áldozhatnak az autócsodák oltárán.

S ha Stuttgart az autógyártás fellegvára, a divaté minden bizonnyal Düsseldorf! Lányok, vásárlásra felkészülni, s irány Németország kifutója! A nemzetközi divattervezők legfontosabb állomásai között szerepel az évente kétszer megrendezett 'The Gallery Düsseldorf'. A város 800 bemutatótermének ruhakölteményeit a Königsallee (röviden csak Kö) exkluzív, méregdrága butikjaiban tudod megvenni, persze ide érdemes vastag pénztárcával érkezni. De a kevésbé tehetősek is megtalálják számításukat, hiszen Düsseldorf nem csak a Kö üzleteiből áll. Az extravagáns és avantgárd butikok mellett az olcsóbb, de jó minőséget is bárhol megtalálod. A Rajna menti luxusvilág szimbólumaként ismert város persze nem csak üzleteiről nevezetes, hanem építészetéről és kultúrájáról is, nem véletlen, hogy Napóleon nemes egyszerűséggel csak 'Mon Petit Paris'-nak nevezte.

Minden együtt

Azt mondod, nem tudsz választani? Semmi probléma, hiszen Németország bármelyik városába is vetődj, semmiben sem fogsz hiányt szenvedni. Az országnak nincsen olyan szeglete, ahol ne találnál bőséges kulturális nevezetességet, ínyenc kulináris kínálatot, felejthetetlen szórakozási lehetőséget, így aztán csupán időd és anyagi lehetőségeid szabhatnak határt annak, hogy hol és mennyi időre felejtődj ebben a csodálatos országban. A választást a Német Turisztikai Hivatal által kifejlesztett hasznos és ingyenes alkalmazás, a Youth HotSpot is megkönnyíti, http://www.germany.travel/youth/index/start/ melynek segítségével nem csak az ingyen wifi-helyekről, de a legklasszabb buli helyszínekről, shoppinglehetőségekről, vasúti menetrendről és egyéb fontos információkról is tájékozódhatsz, de a saját élményeidet és tapasztalataidat is megoszthatod másokkal. Jó utat!

Oszd meg másokkal is!
Mustra