Nem élhetünk muzsikaszó nélkül – ma sem

Móricz Zsigmond mestere volt a dzsentritörténeteknek. Számos regénye íródott ebben a témában, például az Úri muri vagy épp utolsó regénye, a Rokonok is egy dzsentri család életét meséli el. A több filmes és színpadi adaptációt is megért Nem élhetek muzsikaszó nélkül is egy ilyen történetet dolgoz fel.

A történet egy elszegényedett nemes, Nyiri Balázs és felesége, Pólika házasságáról szól. A férfi a mulatozásnak él, mindenkinél tovább bírja az éjjel-nappal tartó dorbézolást. Névnapján is három napon át szól a nóta, ezt elégeli meg fiatal felesége, aki elköltözik a nagynénjéhez, Zsani nénihez. Móricz női karaktereit sokszor ihlették a környezetében élő nők, ebben a műben első felesége és annak nagynénjei „lelhetők fel.”

A forgatókönyv azonban számunkra is ismerős élethelyzetekből épül fel: miután Pólika elköltözik, a férj észbe kap és eltökéli: ha kell, bármi áron, de visszaszerzi kedvesét. A sértett nőt nem hatja meg a hízelgő szó, az udvarlás, de még a szerenád sem. Az eltökélt férj Zsani néni bátyjához fordul segítségért, végül az egész család összefog, hogy a pár újra egymásra találjon. Talán csak a megoldás romantikusabb a mai hétköznapoknál: Pólika megüzeni a férjének, hogy szöktesse meg.

Miközben egy letűnt kor sajátosságait jeleníti meg a darab, a férfi-nő örök civódásának játékos oldalát is bemutatja. A Nyiri házaspár történetéből két híres film is készült. Az 1935-ben bemutatott fekete-fehér film szereplői a kor ismert sztárjai: Jávor Pál, Somogyi Erzsi, Gózon Gyula, Vaszary Piri, Berky Lili voltak.

Az 1979-es film főszerepét Oszter Sándor és Szirtes Ági alakította, Zsani nénit Tolnay Klári, Pepi nénit Gobbi Hilda. A filmben Almádyné szerepében feltűnt Tordai Teri, aki az idei új színpadi adaptációban Zsani néni testvérét, Minát játssza a Városmajorban.

Móricz maga írt színdarabot regényéből, amelyet sokan, sokszor, sokhelyütt megelevenítettek. A Budapesti Nyári Fesztivál szezonzáró bemutatójára, Bodolay Géza rendezésében, az Újszínház előadásában 2013. szeptember 3-án kerül sor a Városmajori Szabadtéri Színpadon parádés szereposztással. Főbb szerepekben: Szabó Sipos Barnabás, Nemes Wanda, Esztergályos Cecília, Császár Angéla, Tordai Teri, Gregor Bernadett, repríz szeptember 5-én

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek