INFÓ

Nem élhetünk muzsikaszó nélkül – ma sem

2013. augusztus 22., csütörtök 13:58 |

Móricz Zsigmond mestere volt a dzsentritörténeteknek. Számos regénye íródott ebben a témában, például az Úri muri vagy épp utolsó regénye, a Rokonok is egy dzsentri család életét meséli el. A több filmes és színpadi adaptációt is megért Nem élhetek muzsikaszó nélkül is egy ilyen történetet dolgoz fel.

A történet egy elszegényedett nemes, Nyiri Balázs és felesége, Pólika házasságáról szól. A férfi a mulatozásnak él, mindenkinél tovább bírja az éjjel-nappal tartó dorbézolást. Névnapján is három napon át szól a nóta, ezt elégeli meg fiatal felesége, aki elköltözik a nagynénjéhez, Zsani nénihez. Móricz női karaktereit sokszor ihlették a környezetében élő nők, ebben a műben első felesége és annak nagynénjei „lelhetők fel.”

A forgatókönyv azonban számunkra is ismerős élethelyzetekből épül fel: miután Pólika elköltözik, a férj észbe kap és eltökéli: ha kell, bármi áron, de visszaszerzi kedvesét. A sértett nőt nem hatja meg a hízelgő szó, az udvarlás, de még a szerenád sem. Az eltökélt férj Zsani néni bátyjához fordul segítségért, végül az egész család összefog, hogy a pár újra egymásra találjon. Talán csak a megoldás romantikusabb a mai hétköznapoknál: Pólika megüzeni a férjének, hogy szöktesse meg.

Miközben egy letűnt kor sajátosságait jeleníti meg a darab, a férfi-nő örök civódásának játékos oldalát is bemutatja. A Nyiri házaspár történetéből két híres film is készült. Az 1935-ben bemutatott fekete-fehér film szereplői a kor ismert sztárjai: Jávor Pál, Somogyi Erzsi, Gózon Gyula, Vaszary Piri, Berky Lili voltak.

Az 1979-es film főszerepét Oszter Sándor és Szirtes Ági alakította, Zsani nénit Tolnay Klári, Pepi nénit Gobbi Hilda. A filmben Almádyné szerepében feltűnt Tordai Teri, aki az idei új színpadi adaptációban Zsani néni testvérét, Minát játssza a Városmajorban.

Móricz maga írt színdarabot regényéből, amelyet sokan, sokszor, sokhelyütt megelevenítettek. A Budapesti Nyári Fesztivál szezonzáró bemutatójára, Bodolay Géza rendezésében, az Újszínház előadásában 2013. szeptember 3-án kerül sor a Városmajori Szabadtéri Színpadon parádés szereposztással. Főbb szerepekben: Szabó Sipos Barnabás, Nemes Wanda, Esztergályos Cecília, Császár Angéla, Tordai Teri, Gregor Bernadett, repríz szeptember 5-én

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta