INFÓ

Úszd meg a tranzakciós illetéket!

2012. december 14., péntek 15:24 |

Elkerülhető a tranzakciós illeték?

Legtöbben, akik pénzügyekben nem vagyuk kifejezetten naprakészek és általában csak szükséges rosszként tekintünk a bankokra, többnyire értetlenül állunk az újabb és újabb anyagi terhek előtt – nevezzék azt adónak, illetéknek, díjnak. Az sem titok, hogy az egyszerű  lakossági ügyfél számára egy banki üzletszabályzat bizony nem éppen könnyed vasárnapi olvasmány.

Felmérésekből kiderül, hogy a legtöbb számlatulajdonosnak fogalma sincs róla, mennyiért bankol egy hónapban/évben. A banki költségek ugyanis nem egyenlőek a számlavezetési díjjal, de ugyan ki ér rá számlaleveleket bogarászni, és minden fillérnek utánanézni? A tranzakciós díj kapcsán mégis érdemes egy kicsit közelebbről szemügyre venni a kialakuló helyzetet, hogy ha van rá mód, elkerüljük az újabb plusz kiadást.

Pénzmozgásaink után január 1-jétől úgynevezett tranzakciós illetéket kell fizetnünk. Egyértelmű, hogy azonnal szeretnénk valami megoldást találni arra, hogy kibújjunk az újabb teher alól. Jó hír, hogy megtehetjük, például úgy, ha a MagNet Banknál nyitunk folyószámlát.

Mi az a tranzakciós illeték?

Röviden és nagyon leegyszerűsítve: a pénzforgalom adója.

A HVG egyik pénzügyi cikkében azt írja, hogy a tranzakciós adóval „apránként bukunk ezreket”. A megfogalamzás találónak tűnik. Minnyájan vásárolunk vagy utalunk, s ez januártól minden egyes alkalommal plusz költséggel jár majd. A bankkártyás fizetést 2, a készpénzest 3 ezreléknyi díj terheli, de fizetni kell a pénzváltás és az értékpapírvásárlás, sőt a kölcsöntörlesztés összege után is.

Ki fizeti?

Ahogy a pénzügyeket figyelő és kalkuláló cikkek tömkelegéből kiolvashatjuk, a legtöbb bank ezeket a terheket – ugyan különböző módon, de mégis – áthárítja az ügyfeleire.

Tehát így vagy úgy, de a számlatulajdonos fizeti a tranzakciós illetéket. Akár a számlához kapcsolódó díjak emelésével, akár egyszerűen az illeték kiszabásával operálnak a bankok, szinte mindenhol megjelenik valamilyen formában az új adó. És mindenhol a felhasználóé a teher, vagyis: enyém, tied, övé, mindnyájunké, akik valamelyik bankál számlatulajdonosok vagyunk.

Hogyan lehet mégis megúszni?

Az ember természtesen keresi a lehetőséget, hogy az állam által lecsippentett plusz pénz ne a zsebét terhelje. Itt érdemes betekinteni a MagNet Bank világába:

A bevett banki szokásoktól alapvetően több szempontól is eltér a MagNet Bank üzleti filozófája és a mindennapi gyakorlata. Most, a tranzakciós adó bevezetésekor sem a szokásos módon járnak el, hanem a lakossági ügyfelektől egy gáláns gesztussal teljes egészében átvállalják az illetéket. S ha ez nem volna elég az érv a váltásra, a feltételeket garantálják egy teljes évre mindazoknak, akik 2012. december 31-ig „Illetéktelen” folyószámlát nyitnak.

Mit tud még az Illetéktelen számla?

Azon kívül, hogy egy teljes évig garantáltan mentesít a tranzakciós illetéktől, a számlavezetési díjat az ügyfél becsületkasszás rendszerben maga határozhatja meg. Azért ez nem mindennapi, ugye?

Ezen kívül havi három alkalommal díjmentes az ATM-készpénzfelvét (aminek már sok olyan banknál is díja lesz, ahol korábban ingyenesen biztosították), 100ezer forint alatt NetBankon keresztül ingyenes az átutalás, ahogy ingyenes a bankkártyás vásárlás is. A számlacsomaghoz nem tartozik jövedelemutalás elvárás sem.


További információ

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta