Úszd meg a tranzakciós illetéket!

Elkerülhető a tranzakciós illeték?

Legtöbben, akik pénzügyekben nem vagyuk kifejezetten naprakészek és általában csak szükséges rosszként tekintünk a bankokra, többnyire értetlenül állunk az újabb és újabb anyagi terhek előtt – nevezzék azt adónak, illetéknek, díjnak. Az sem titok, hogy az egyszerű  lakossági ügyfél számára egy banki üzletszabályzat bizony nem éppen könnyed vasárnapi olvasmány.

Felmérésekből kiderül, hogy a legtöbb számlatulajdonosnak fogalma sincs róla, mennyiért bankol egy hónapban/évben. A banki költségek ugyanis nem egyenlőek a számlavezetési díjjal, de ugyan ki ér rá számlaleveleket bogarászni, és minden fillérnek utánanézni? A tranzakciós díj kapcsán mégis érdemes egy kicsit közelebbről szemügyre venni a kialakuló helyzetet, hogy ha van rá mód, elkerüljük az újabb plusz kiadást.

Pénzmozgásaink után január 1-jétől úgynevezett tranzakciós illetéket kell fizetnünk. Egyértelmű, hogy azonnal szeretnénk valami megoldást találni arra, hogy kibújjunk az újabb teher alól. Jó hír, hogy megtehetjük, például úgy, ha a MagNet Banknál nyitunk folyószámlát.

Mi az a tranzakciós illeték?

Röviden és nagyon leegyszerűsítve: a pénzforgalom adója.

A HVG egyik pénzügyi cikkében azt írja, hogy a tranzakciós adóval „apránként bukunk ezreket”. A megfogalamzás találónak tűnik. Minnyájan vásárolunk vagy utalunk, s ez januártól minden egyes alkalommal plusz költséggel jár majd. A bankkártyás fizetést 2, a készpénzest 3 ezreléknyi díj terheli, de fizetni kell a pénzváltás és az értékpapírvásárlás, sőt a kölcsöntörlesztés összege után is.

Ki fizeti?

Ahogy a pénzügyeket figyelő és kalkuláló cikkek tömkelegéből kiolvashatjuk, a legtöbb bank ezeket a terheket – ugyan különböző módon, de mégis – áthárítja az ügyfeleire.

Tehát így vagy úgy, de a számlatulajdonos fizeti a tranzakciós illetéket. Akár a számlához kapcsolódó díjak emelésével, akár egyszerűen az illeték kiszabásával operálnak a bankok, szinte mindenhol megjelenik valamilyen formában az új adó. És mindenhol a felhasználóé a teher, vagyis: enyém, tied, övé, mindnyájunké, akik valamelyik bankál számlatulajdonosok vagyunk.

Hogyan lehet mégis megúszni?

Az ember természtesen keresi a lehetőséget, hogy az állam által lecsippentett plusz pénz ne a zsebét terhelje. Itt érdemes betekinteni a MagNet Bank világába:

A bevett banki szokásoktól alapvetően több szempontól is eltér a MagNet Bank üzleti filozófája és a mindennapi gyakorlata. Most, a tranzakciós adó bevezetésekor sem a szokásos módon járnak el, hanem a lakossági ügyfelektől egy gáláns gesztussal teljes egészében átvállalják az illetéket. S ha ez nem volna elég az érv a váltásra, a feltételeket garantálják egy teljes évre mindazoknak, akik 2012. december 31-ig „Illetéktelen” folyószámlát nyitnak.

Mit tud még az Illetéktelen számla?

Azon kívül, hogy egy teljes évig garantáltan mentesít a tranzakciós illetéktől, a számlavezetési díjat az ügyfél becsületkasszás rendszerben maga határozhatja meg. Azért ez nem mindennapi, ugye?

Ezen kívül havi három alkalommal díjmentes az ATM-készpénzfelvét (aminek már sok olyan banknál is díja lesz, ahol korábban ingyenesen biztosították), 100ezer forint alatt NetBankon keresztül ingyenes az átutalás, ahogy ingyenes a bankkártyás vásárlás is. A számlacsomaghoz nem tartozik jövedelemutalás elvárás sem.


További információ

Oszd meg másokkal is!
Mustra