Szeptemberben a kaland és a sötétség győzedelmeskedett

Romantika és sötét gondolatok jellemzik a Bookline legnépszerűbb e-könyveit.

Vámpírszerelem, bangkoki éjszaka és a sötét legkülönbözőbb árnyalatai: mindez kissé borongóssá, mégis izgalmassá teszi a Bookline legolvasottabb e-könyveinek szeptemberi sikerlistáját. A szürke ötven árnyalatának 1. helyét egyelőre semmi sem tudta megingatni, a 2. és 3. helyen azonban már ott sorakozik Fábián Janka Rozmaringja és Fejős Éva Éjszaka Bangkokban című kisregénye, amelyek jól mutatják, hogy ezt a listát jó eséllyel bevehetik a csak e-könyv formátumban kapható olvasmányok.

A Bookline hagyományos és e-könyves sikerlistája között ritkán mutatkoznak hasonlóságok, E. L. James bestseller sorozatának részei azonban szinte egyszerre tűntek fel mindkét formátum legolvasottabb kiadványainak élmezőnyében. A különbség annyi, hogy míg a nyomtatott könyvek között az alig egy hete megjelent A sötét ötven árnyalata vezet, és a trilógia első része, A szürke ötven árnyalata a 3. helyig csúszott vissza, addig az e-könyvek esetében még mindig az utóbbi az első helyezett – szemben az 5. helyen álló második epizóddal.

Persze ami késik, nem múlik, ám A sötét ötven árnyalatának e téren komoly konkurenciával kell megküzdenie. Fábián Janka ezúttal is hozza a papír- (vagy inkább e-könyv) formát, hiszen egyszerre két könyve is megtalálható a 10 legjobb e-könyv között. A 2. helyen szereplő Rozmaring egy magyar bonviván amerikai kalandjairól szól, míg a 8. pozíciót megszerző mese, A zöld macska az e-könyvek terén eddig talán kevésbé elkényeztetett gyerekközönséget célozza meg. Az utóbbi két kiadványban a szerzőn túl az is közös, hogy mindkettő kizárólag e-könyvben jelent meg: a 10-es listának egyébként éppen a felét teszik ki az ilyen regények. A másik nagy visszatérő, Fejős Éva is hasonló elgondolás mentén, csak e-könyvben adta ki a 3. helyen található Éjszaka Bangkokban című kisregényét, illetve a rögtön ezután következő romantikus vámpírsztorit, a Holtodiglant. A nyomtatott formátumban is igen népszerű Bangkok, szeretlek innen sem hiányozhat: úgy tűnik, Fejős Évát és Thaiföld fővárosát nem lehet megunni.

A szintén csak e-könyvben napvilágot látott Karin Slaughter-kisregény, a 7. helyen álló A jelentéktelen szív az E. L. James-széria részein kívül az egyetlen világirodalmi kiadvány a legjobb 10-ben. A lista végén, de még így is igen előkelő helyen két magyar irodalmi géniusz kapott helyet: Kosztolányi Dezső Esti Kornélját – amely címében és jó pár elbeszélésében szintén a sötétre, éjszakára hajaz – József Attila összes költeménye követi. Úgy tűnik, az újdonságok és klasszikusok egyaránt megtalálják az utat az e-könyvre szavazók szívéhez, így hosszú távon is színes összetételű, változatos listákra számíthatunk – bár a változatosság a kiadók tekintetében e hónapban nem éppen jellemző.

pozíció szerző cím kiadó
1 E.L. James  A szürke ötven árnyalata Ulpius-ház Könyvkiadó
2 Fábián Janka  Rozmaring Ulpius-ház Könyvkiadó
3 Fejős Éva  Éjszaka Bangkokban Ulpius-ház Könyvkiadó
4 Fejős Éva  Holtodiglan Ulpius-ház Könyvkiadó
5 E. L. James  A sötét ötven árnyalata Ulpius-ház Könyvkiadó
6 Fejős Éva  Szeretlek, Bangkok Ulpius-ház Könyvkiadó
7 Karin Slaughter  A jelentéktelen szív Ulpius-ház Könyvkiadó
8 Fábián Janka  A zöld macska Ulpius-ház Könyvkiadó
9 Kosztolányi Dezső  Esti Kornél – Esti Kornél kalandjai Fapadoskönyv
10 József Attila  József Attila összes költeménye eKonyv
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek