INFÓ

Legális dopping: a szurkolás

2012. június 14., csütörtök 11:30 |

A szurkolás nemcsak a versenyzőknek, hanem a szurkolóknak is fontos, állítják sportban jártas szakemberek.

Szurkolni jó, hiszen fontos pszichológiai igényt elégít ki: “a szurkoló és a játékos a stadionban egymás bajtársai lesznek. Ugyanazt élik át a drukkerek a lelátón, mint a játékosok, sportolók a pályán” – mondja Kovács Kriszta sportpszichológus.

A szurkolás egyaránt fontos a sportolónak és a drukkernek, ezzel Gundel Takács Gábor műsorvezető is egyetért: „A sportolót rendkívül megerősíti a szurkolás. Önbizalmat ad, ha azt érzékeli, milyen sokan állnak mögötte, mennyien szeretik, és vágynak a sikerére. Visszaigazolást kap, hogy amit csinál, az jó és ez egyfajta ihletett állapotot idézhet elő, ami kiemelkedő teljesítményt eredményezhet. Zavaró csak akkor lehet, ha a hangoskodás akadályozza a koncentrációt. Ha egy sportolóra bénítóan hat a tömeg szimpátiája, szurkolása, akkor sportpszichológiai szempontból nincs rendben. Ezt jó esetben lehet kezelni, rossz esetben viszont azt jelenti, hogy ebből a sportolóból soha nem lesz igazán eredményes versenyző” – véli a kommentátor.

A szurkolás ereje – bár a riporter szerint a kommentátornak nem illik elárulnia, ha szurkol - néha mégis úrrá lesz a szakmabelieken is.„A riporter elvileg nem árulhatja el, hogy ő szurkoló is egyben. Kicsit persze kivétel, ha nemzeti érdekeltsége van az adott sporteseményben.  Végső soron benne is megvan az empátia, így nem nehéz úgy viselkednie, mint a nézőnek. Véleményem szerint nem a riporter szurkolása ragad át a nézőre, hanem a néző szurkolása ragad át a riporterre” – vallja Vitray Tamás.

Ha azonban magánemberként szurkol, előfordul, hogy inkább kimegy a szobából, nehogy túlságosan felizgassa magát, ha egy-egy olyan meccs van a tévében, amelyiken valamelyik kedvence játszik. „Most, amikor már elég élemedett korú vagyok, van, amit nem is tudok nézni rendesen, inkább kimegyek a szobából, és visszajövök megnézni, hogy mit alkottak, mert esetleg túlságosan fölizgatom magam” – mondja. Hasonlóan vélekedik kollégája, Gundel Takács Gábor is, aki a foci-Eb meccsei közül várhatóan a döntőt is közvetíteni fogja: „Hogy kinek szurkolok, arról nekem, sportriporternek nem illik nyilatkoznom, elrontanám ugyanis a nézők szórakozását, mert elveszíteném a pártatlanságomat.”

A szurkolás közösségi élményét természetesen a T-Home is igyekszik erősíteni: az Európa-bajnoksággal kapcsolatos fejleményeket a márka által indított www.igazirajongok.hu oldalon keresztül is nyomon követhetik a sportrajongók. Megoszthatják egymással véleményüket, megbeszélhetik egymással a meccsek legizgalmasabb pillanatait, rajongói jelvényeket gyűjthetnek, sőt különböző díjakban is részesülhetnek.

A T-Home IPTV szolgáltatása pedig többek között exkluzív tartalommal, és az Archív TV funkciójának köszönhetően ingyenesen újranézhető mérkőzéseket nyújt a labdarúgás szerelmeseinek, hogy senki sem maradjon le a mérkőzésekről és a kontinensviadallal kapcsolatos fontosabb hírekről az Eb alatt.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta