Mit tehet az allergia ellen?

Az allergia korunk civilizációs betegsége. A betegek száma fokozatosan nő, Európában és hazánkban mára már minden ötödik ember allergiásnak mondható.


Az allergia kialakulásának okai

Az allergiás hajlamot génjeinkben hordozzuk, azonban az, hogy kiből és milyen mértékben lesz allergiás, az a környezeti hatásoktól függ.

Ahhoz, hogy az allergia valakiben kifejlődjön, szervezetének többször kell a kiváltó ágenssel – allergénnel – találkoznia. Az első alkalommal még nem lesznek tünetek, de az arra hajlamos egyénben legközelebb a legkisebb mennyiség is heves reakciókat válthat ki.

Az allergiás reakciót számos allergén kiválthatja, mint pl. a növények pollene, az állati szőr, házi poratka, az étel, vagy akár egyes gyógyszerek.

Allergia típusai és tünetei

A leggyakoribb allergiás betegség a szénanátha – szaknyelven az allergiás rhinitis.

Az egész éven át tartó náthát kiváltó források leggyakrabban a házipor, állati szőr, penészgomba, különböző kémiai anyagok. Ezekkel az allergénekkel folyamatosan találkozik a szervezet, kiiktatásuk is meglehetősen nehéz, pedig az allergiás betegségek kezelésének egyik legfontosabb lépése a megelőzés. A pollen szezonhoz kötött allergiás nátha időszaka már márciusban megkezdődik a mogyoró, éger, juhar, nyár és fűzfa virágzásával. Egészen a nyár elejéig folytatódik ezek sora, kiegészülve a fűfélék, rozs, búza és egyéb növények pollenszórásával. A legmagasabb allergenitása a pázsitfűféléknek, az üröm- és parlagfűnek van. Ez utóbbi augusztus-szeptember hónapokban tombol.

Az allergia jellegzetes tünetei a tüsszögés, vízszerű orrfolyás, szemviszketés, torokkaparás és hallójárati viszketés, általános tünetei a fejfájás és fáradékonyság. Ezek nagyon hasonlítanak a megfázás tüneteire, ezért igen fontos a betegség alapos kivizsgálása, és a diagnózis felállítása után a megfelelő kezelés kiválasztása. Amennyiben Ön a tünetei alapján bizonyos abban, hogy allergiája van, rendelkezésre állnak recept nélkül kapható, hatékony antihisztamin készítmények. A legmodernebb készítmények már nem okoznak álmosságot, fáradékonyságot.

A Richter új allergia elleni készítménye, a Zilola már egy óra elteltével képes csillapítani a virágpollen, a házipor és az állatszőrokoztaallergiás tüneteket. Így búcsút inthet az orrdugulásnak, az orrfolyásnak, a tüsszögésnek, a szemviszketésnek és a bőrkiütésnek. Hatása több mint 24 órán tart . Napontaegy tablettaelegendő, hogy kellemetlen közérzete jelentősen javuljon. Amennyiben bizonytalan, hogy allergiája van, feltétlenül forduljon háziorvosához, vagy jelentkezzen az Önhöz közeli allergológiai szakrendelésen..

Zilola 5mg filmtabletta levocetirizin-hidroklorid tartalmú, vény nélkül kapható gyógyszer. Richter Gedeon 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.Gyógyszerbiztonsági Osztály: +36-1-505-7032, drugsafety@richter.hu

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek