INFÓ

Rost Andrea bemutatja: Pannon Dalok

2011. december 2., péntek 11:49 |

Magyar, cigány és zsidó népdalok a Kárpát-medencéből Zene: Jávori Ferenc, Szokolay Dongó Balázs, Bolya Mátyás

Művészetek Palotája december 14. szerda este fél 8

„...az egyes népek népzenéi között való szakadatlan kölcsönhatás az egész területen ritka gazdagságú dallamvilágot alakított ki, melyben a primitív archaikusoktól a klasszikus formációkig a történelemben állandóan újuló emberi élet csap hangokba...”

Bartók Béla (A kelet-európai népzenéről, 1942.)

A műsor zenei anyagát Rost Andrea koncepciója alapján, népzenei előképek felhasználásával Jávori Ferenc, Szokolay Dongó Balázs és Bolya Mátyás szerezte. Ezen az esten Rost Andrea vall tágabb szülőföldjéről – dalban. A legnagyobb operaszerepek eléneklése után merült fel benne a gondolat, hogy a pannon térség zeneiségét újra megfogalmazza – de ezúttal nem az opera nyelvén. Három népcsoport különböző karakterén átszűrve rajzol belső képet Magyarország és a közép-európai régió zenei hagyományairól. Mindehhez olyan alkotótársakra talált, akik nemcsak jó ismerői, hanem ismert előadói is műfajuknak. A Szokolay Dongó Balázs – Bolya Mátyás szerzőpáros népzenei ihletésű feldolgozásai, valamint Jávori Ferenc klezmerzenéje rengeteg szegletét bejárja ennek a ritka gazdagságú zenei világnak, az archaikus magyar népdaloktól a cigányság dallamain keresztül egészen a klezmer sok mindent ötvöző szólamaiig. Négyük zeneiségének találkozása nem csupán műfajok találkozása, annál sokkal mélyebben gyökerezik: egy lelkület, őszinte kamarazenébe öntve.

Zenészek:

Szokolay Dongó Balázs – népi fúvós hangszerek

Bolya Mátyás – népi pengetős hangszerek

Lukács Miklós – cimbalom

Glaser Péter – nagybőgő

valamint a Budapest Klezmer Band tagjai:

Jávori Ferenc – zongora

Gazda Bence – hegedű

Nagy Anna – harmonika

Kohán István – klarinét

Végh Balázs – ütőhangszerek

Jegyek kaphatók az összes ismert jegypénztárban. Internetes jegyrendelés: www.jegyelado.hu

További információk:

Rost Andrea és Fegya interjú

Rost Andrea bemutatkozása népdalénekesként

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta