INFÓ

Tudtad, hogy az ínyproblémák a fogak elvesztéséhez vezethetnek?

2011. október 17., hétfő 11:10

Nem fáj, csak fogmosáskor vérzik? Esetleg duzzadt és vörös? Mi az? Gyulladt fogíny. Először csak a rátapadt foglepedék, majd a masszív fogkő okozza a gyulladást. Ha nem kezeljük, a fogínygyulladás akár a fogak elvesztésével is járhat.

Egészségügyi felmérések szerint négyből három ember ínyproblémáktól szenvedhet. Statisztikák mutatják azt is, hogy a gyulladásos ínybetegségek a fogszuvasodáshoz hasonlóan a leggyakoribb szájüregi betegségek közé tartoznak. A fogínygyulladás és fogínysorvadás a felnőtt lakosság egyre nagyobb részét érinti, és leginkább a nem megfelelő szájhigiénia okozhatja. Az étkezés után a szájüregben felhalmozódó plakk által kiváltott ínygyulladás azonban minden korosztályt érint.

Tudj meg többet az ínyedről!

A legnagyobb gond az, hogy fájdalmat nem érzünk, ezért magát az ínyproblémát sem ismerjük fel. Így orvoshoz is már az utolsó pillanatban fordulunk. Sőt, van, aki éveken át szenved a kezeletlen problémától. Az életen át tartó egészséges fogak megőrzésének alapja, hogy képesek legyünk felismerni az ínyproblémák tüneteit, és tudjuk, hogyan ápoljunk az ínyünket.

Amit mindenképpen tudnod kell

- Ha nem helyes technikával vagy megfelelő gyakorisággal mosol fogat, azzal a foglepedék lerakódását segíted elő.

- A fogak felületére tapadó vékony rétegű plakk, vagyis a foglepedék baktériumai olyan toxinokat bocsátanak ki, amelyek magát az ínygyulladást okozzák.

- A kezeletlen ínygyulladás előbb ínyvérzéshez, majd pedig parodontózishoz vezethez, ami sajnos a fogak elevesztésével járhat.

- Sajnos az ínygyulladással ellentétben a parodontózis visszafordíthatatlan. Ezért nagyon fontos, hogy időben felismerd az ínyproblémák jeleit.

A cikk jövő heti folytatásában a fogínybetegségek jeleiről lesz szó.

Ne maradj le semmiről!

Újabb cikkünk ebben a témában:

Három egyszerű lépés, hogy ne legyenek ínyproblémáid - 2011.10.17.
Válassz egy megfelelő fogkefét, használj olyan fogkrémet, amelyik véd a baktériumok ellen, és öblögess naponta szájvízzel. Ha ezt a három lépést betartod, máris sokat tettél fogaidért.
Három dolog, ami nem hiányozhat a fürdőszobádból - 2011.10.17.
Nincs szükséged másra, mint egy jó fogkefére, egy fogkrémre és egy szájvízre. Most megmutatjuk, mi melyiket ajánljuk.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta