Acid és Pomádé Veszprémben

Mi köze Nyugat-Afrika ősi ritmusainak a magyar királynékhoz? Hogy jön össze Pomádé király az acid funkyval? Mikor száll le hispán éj a Séd völgyére? Aki ellátogat a 8. VeszprémFestre minderre választ kaphat.

Kapkodhatja a fejét, aki július végén Veszprémbe, a királynék városába érkezik. No meg színvonalasan szórakozhat a világ zenei elitjének jóvoltából - ahogy ez a történelmi kulisszák között évek óta megszokott. Mert a kavalkád és a színvonal lesz ezúttal is jellemző július 27. és 30. között a VeszprémFest hivatalos, 4 napos nyitvatartási ideje alatt. Valójában azonban 6 napról van szó, ráadásul több fesztiválról a fesztiválon belül.

Ne féljünk a közhelyektől: a világ zenéje gyűlik össze az Óvárosban, a rendezvény csúcsprogramjainak idején. A szervezők kezdésnek a Grammy-díjas brazil énekes-gitárossal, Gilberto Gillel lepik meg a közönséget július 27-én, szerdán. Virtuozitás terén a következő napon sem adják alább, bár a hangnem némileg változik. A laza londoni Incognitótól nem lesz meglepő, hogy funkyt és acid dzsesszt játszanak, a skandináv zenét kevéssé ismerők számára viszont talán ad majd némi okot a csodálkozásra, hogy – feledve észak hűvösségét –, mennyire otthon van mindebben a Nils Landgren Funk Unit formáció is. A péntek viszont a magyaroké, nem kevés nemzetköziséggel fűszerezve. Az nem megdöbbentő, hogy a virtuóz zenei világpolgár Snétberger Ferenc romantikus hispán éjszakát bűvöl gitárján a Dunántúlra, az Amadinda és a Concerto Budapest alkalmi csatlakozása mindehhez azonban akár a kuriózum kategóriába is sorolható. Bármennyire szomorú is búcsúzni egy fesztiváltól, a záró napon Mory Kanté feldobja majd ezt a viszlátot. A Yeke-Yekét nem fogja kihagyni, de évtizedes világslágere mellett a balafon guineai bajnoka megidézi majd egész Nyugat-Afrikát is.

Nagy vonalakban erre lehet számítani a 8. VeszprémFest csúcsprogramjait illetően. Csakhogy... A korszellemhez igazodva lesz nulladik és plusz egyedik nap is. Előbbin míg a színpad továbbra is a nagyoké, addig a zsölyét vélhetően kicsik népesítik be: július 26-án a Veszprémi Petőfi Színház társulata a Pomádé király új ruhája című gyermekoperával varázsol. A plusz egy nap is a fiatalságé, az Auer Szimfonietta ifjúsági szimfónikus zenekar teszi közérthetővé a magas kultúrát.
Apropó magas kultúra. A jelek és a rendezők figyelemre méltó véleménye szerint jól megfér ezzel némi kulináris élmény is, ha kellő színvonalon adják meg a lélek mellett a testnek is, ami kell. Az említettekkel párhuzamosan – 27-től 30-ig – a Jezsuita kolostorban a Liszt Fesztivál komoly zenével vár. Ugyanitt Fehér László Munkácsy-díjas festőművész állít ki július 27. és augusztus 13. között az Óváros Art Galéria szervezésében. És a lélek után most jön a test: az Óváros téren július 21-től -31-ig a Rozé, Rizling és Jazz Napokon a Balatoni borrégió legjobb pincészetei – többek között Jásdi, Figula, Konyári – a vendéglátók, fiatal dszesszistákkal kiegészülve.
Hogy ebből a masszív kavalkádból végül mi kerekedik majd ki? Azt úgyis mindenki tudja, akit legalább egyszer már magával ragadott a VeszprémFest.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek