INFÓ

Acid és Pomádé Veszprémben

2011. július 22., péntek 10:39 |

Mi köze Nyugat-Afrika ősi ritmusainak a magyar királynékhoz? Hogy jön össze Pomádé király az acid funkyval? Mikor száll le hispán éj a Séd völgyére? Aki ellátogat a 8. VeszprémFestre minderre választ kaphat.

Kapkodhatja a fejét, aki július végén Veszprémbe, a királynék városába érkezik. No meg színvonalasan szórakozhat a világ zenei elitjének jóvoltából - ahogy ez a történelmi kulisszák között évek óta megszokott. Mert a kavalkád és a színvonal lesz ezúttal is jellemző július 27. és 30. között a VeszprémFest hivatalos, 4 napos nyitvatartási ideje alatt. Valójában azonban 6 napról van szó, ráadásul több fesztiválról a fesztiválon belül.

Ne féljünk a közhelyektől: a világ zenéje gyűlik össze az Óvárosban, a rendezvény csúcsprogramjainak idején. A szervezők kezdésnek a Grammy-díjas brazil énekes-gitárossal, Gilberto Gillel lepik meg a közönséget július 27-én, szerdán. Virtuozitás terén a következő napon sem adják alább, bár a hangnem némileg változik. A laza londoni Incognitótól nem lesz meglepő, hogy funkyt és acid dzsesszt játszanak, a skandináv zenét kevéssé ismerők számára viszont talán ad majd némi okot a csodálkozásra, hogy – feledve észak hűvösségét –, mennyire otthon van mindebben a Nils Landgren Funk Unit formáció is. A péntek viszont a magyaroké, nem kevés nemzetköziséggel fűszerezve. Az nem megdöbbentő, hogy a virtuóz zenei világpolgár Snétberger Ferenc romantikus hispán éjszakát bűvöl gitárján a Dunántúlra, az Amadinda és a Concerto Budapest alkalmi csatlakozása mindehhez azonban akár a kuriózum kategóriába is sorolható. Bármennyire szomorú is búcsúzni egy fesztiváltól, a záró napon Mory Kanté feldobja majd ezt a viszlátot. A Yeke-Yekét nem fogja kihagyni, de évtizedes világslágere mellett a balafon guineai bajnoka megidézi majd egész Nyugat-Afrikát is.

Nagy vonalakban erre lehet számítani a 8. VeszprémFest csúcsprogramjait illetően. Csakhogy... A korszellemhez igazodva lesz nulladik és plusz egyedik nap is. Előbbin míg a színpad továbbra is a nagyoké, addig a zsölyét vélhetően kicsik népesítik be: július 26-án a Veszprémi Petőfi Színház társulata a Pomádé király új ruhája című gyermekoperával varázsol. A plusz egy nap is a fiatalságé, az Auer Szimfonietta ifjúsági szimfónikus zenekar teszi közérthetővé a magas kultúrát.
Apropó magas kultúra. A jelek és a rendezők figyelemre méltó véleménye szerint jól megfér ezzel némi kulináris élmény is, ha kellő színvonalon adják meg a lélek mellett a testnek is, ami kell. Az említettekkel párhuzamosan – 27-től 30-ig – a Jezsuita kolostorban a Liszt Fesztivál komoly zenével vár. Ugyanitt Fehér László Munkácsy-díjas festőművész állít ki július 27. és augusztus 13. között az Óváros Art Galéria szervezésében. És a lélek után most jön a test: az Óváros téren július 21-től -31-ig a Rozé, Rizling és Jazz Napokon a Balatoni borrégió legjobb pincészetei – többek között Jásdi, Figula, Konyári – a vendéglátók, fiatal dszesszistákkal kiegészülve.
Hogy ebből a masszív kavalkádból végül mi kerekedik majd ki? Azt úgyis mindenki tudja, akit legalább egyszer már magával ragadott a VeszprémFest.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta