Reggeli az ideális napkezdésért

Reggelizzünk minden nap, hiszen nem mindegy, hogyan indul a napunk! A reggelivel megadhatjuk szervezetünknek mindazt, amire reggel szüksége van, és a jó hangulatunkat is megalapozhatjuk.

A megfelelő reggeli meghatározza egész napunkat, teljesítményünket, megelőzi délutáni farkaséhségünket, amivel kivédhetjük a késői órákra kitolt túlevést, és ezzel a fölösleges többletkalóriák habzsolását. A reggelinek vagy akár a tízórainak óriási jelentősége van a kiegyensúlyozott táplálkozásban, ugyanis épp a napok aktív periódusaihoz biztosítanak nélkülözhetetlen energiát. Azonban a „milyen” és a „mennyi” itt sem mindegy, sőt!

Reggel a szervezet energiaszintje alacsony, tehát mind a felnőttek, mind a gyermekek számára nagyon fontos, hogy kellő minőségű, könnyen és gyorsan rendelkezésre álló, ám hosszútávon hasznosuló energiával ruházzuk fel szervezetünket, hogy megbirkózhassunk a délelőtti szellemi és fizikai igénybevétellel. Ezért főleg olyan szénhidrát alapú ételeket érdemes választani, amelyek teljes kiőrlésű összetevőjük révén alkalmasak mindezekre. A teljes kiőrlésű gabonával készült gabonapelyhek nagyon gyorsan elkészíthetők, a reggeli rohanás vagy a tízórai pár perces szünete alatt kiváló segítségünkre lehetnek. Ízletes csemegék, tejjel, joghurttal, kefirrel, friss gyümölcsökkel fogyasztva minden generáció étrendjében fontos szerepet tölthetnek be.

A teljes kiőrlésű gabonák közismerten fontosak az emésztőrendszer karbantartásában, hatékonyan segítik a salakanyagok távozását, ezzel is hozzájárulva a karcsúsodáshoz. Ráadásul a teljes kiőrlésű rostok prebiotikus hatással rendelkeznek, ami azt jelenti, hogy a bélrendszer jótékony, élettani baktériumainak biztosítanak táplálékot, és ezzel az immunrendszer működését segítik. Savanyított tejtermékekkel történő fogyasztásuk esetén magát a baktériumot és annak „komfortjához” szükséges rostot együttesen visszük be szervezetünkbe, ezen kívül a gabonák mindig kiváló apropót adnak a tej és a tejtermékek fogyasztására, tehát kalcium bevitelünk is teljesül.

A teljes kiőrlésű rostok következetes fogyasztása tisztán tartja az emésztőrendszert, és javítja a tápanyagok felszívódását. Kiegyensúlyozza a vércukorszintet, ezzel kontrollálja az éhségből fakadó habzsolási kedvet a nap hátralevő részében, rosttartalma eltelít, idealizálja az étvágyat. A rostok rágásra késztetnek, így a rágás élettani jelentőségét és hatásmechanizmusait is érdemes megemlíteni.

Többször fényt derült már rá, hogy a teljes kiőrlésű és hántolatlan gabonafélék segítenek egészségünk megőrzésében, és csökkenthetik a krónikus betegségek kialakulásának kockázatát. Kutatások igazolják, hogy azoknak a nőknek, akik naponta háromszor fogyasztanak teljes kiőrlésű gabonát, ideálisabb a testsúlyuk és hosszú távon is kevésbé hajlamosak az elhízásra.

Számos érv szól tehát amellett, hogy a teljes kiőrlésű gabonaféléket beépítsük mindennapi étrendünkbe. Tehetjük mindezt élvezettel, mint például teljes kiőrlésű gabonapelyhek formájában tejjel, joghurttal vagy gyümölcslével, melyek segítségével télen-nyáron ízletes és praktikus reggelivel indíthatjuk a napot.

További információ

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek