HOROSZKÓP

A fény viszontagságos születése

2009. december 28., hétfő 12:59 |

szimurg-kicsiÉletünk napfordulóin egyre gyakrabban kell megélnünk olyasféle labdajátékokat, melyektől a legvérgőzösebb fantáziájú azték papot is kirázná a hideg – napfordulós áttekintő, második rész.

cikk-tipus-altalanos


Az első részben a fény és a sötét küzdelmétől a Nap-hősökön és szibériai sámánokon át egészen a római orgiákig jutottunk.

A napforduló más szertartásainak, szokásainak is a kritikus átmenet időszakát kell zökkenőmentesebbé tenniük. Kevesen gondolnák, hogy a máig is népszerű labdajátékok, különösen annak manuális formái – így a kézilabda, tollaslabda, tenisz, ping–pong és rögbi ugyanebben a rítusban gyökereznek. A labdák a napkorongot jelképezték. Igaz, az aztékok tacstli vagy a maják pok-ta–pok játékának élet és halál volt a tétje.

Ebben az ünnepi játékban nem csak a kaucsuklabda, hanem a résztvevők is égitesteket személyesítették meg. A mérkőzés a Nap két, egymással ellentétes aspektusa között zajlott: a déli, marsikus és északi, szaturnuszi között, melyeket vörös illetve fekete színeket viselő szereplők jelképeztek. A mérkőzésnek élet-halál volt a tétje: a vesztes csapat kapitányát megnyúzták, kivágott szívét pedig feláldozták a Napistennek. Vélhető módon csekély vigaszt jelentett számára, hogy e kissé barátságtalan rítus révén maga is isteni rangra emelkedhetett, Sipe Totek, „Megnyúzott Urunk” lett belőle.

Mivel napjaink Barbie történetei, szappanoperái és valóságshow-i háttérbe szorítják az effajta mitológiai párhuzamok tudatosítását, életünk napfordulóin egyre gyakrabban kell megélnünk olyasféle labdajátékokat, melyektől a legvérgőzösebb fantáziájú azték papot is kirázná a hideg.

Önként vállalt áldozat

A fény erőinek győzelmét (modern tudatunk számára tetszés szerint  behelyettesíthető: életcél megvalósítása, alkotó folyamat tüzének megóvása, magasabb fejlődési szint elérése) a fentebbieknél sokkal lightosabb, de még mindig kisebb-nagyobb megpróbáltatást jelentő módon segítette az önként vállalt áldozat is.

Peruban például már három napos böjttel beérték, melyet követően két aranyserlegben sört emeltek a Napisten felé, majd lámákat áldoztak neki. A leölt állatok beléből aztán a papok jósoltak.

Perzsa népmesékben a szímurg, magyar népmesékben a griff, ha kellő mennyiségű hússal táplálják, készségesen felhozza a főhőst az alvilágból a felső világba – amire önerőből képtelen lenne. Ha azonban elfogy a kimondottan takarmányozás céljából levágott marharakomány, hősünknek saját combjából is le kell kanyarítania egy tisztes adagot, ha nem akarja, hogy hátasa a mélybe vesse. (Más kérdés, hogy amint odafönt fény derül a dologra, a madár visszaszolgáltatja a hiányzó testrészt – de ezt az áldozat pillanatában ugyebár nem volt honnan tudni.)

kadakDél Ázsia egyes földművelő közösségeiben,például Sri Lankán mai napig is dívik a kadak, a bungee jumping archaikus változata. A szertartás során egy férfit lógatnak le egy magas oszlopról a húsába akasztott horoggal, majd körbelendítik az oszlop körül. Az önkéntes áldozat célja megkönnyíteni a Nap átjutását a Nyilas jegyéből a Bakba, a téli napforduló idején.

A legártalmatlanabb ritusok

Még a fentebbieknél is kevesebb diszkomfortot okoznak  (ha csak nem játszunk túl nagy tételekben, hogy aztán vért izzadjunk  Fortuna kegye elnyeréséért) a nem is olyan régen még karácsonyi vagy hanukai hagyománynak számító kocka vagy kártyajátékok.

Bár a kereszténység az ördög bibliájának is becézgeti az utóbbit, a Tarokk parti kimondottan javallott programnak számított Karácsony estékre. Akárcsak az eredetileg Indiából származó, az éjszaka és a világosság erői harcát a ma is ismert, fekete és fehér figurákkal megjelenítő sakk. A társasjátékot még a XVI.századi Európában is csillagjós játék vagy mennyei háborúként emlegették, a kínai változatában használt sakktáblát pedig maga a Tejút osztja két részre. A fentebbiek érdekes analógiája, hogy a fény és a sötétég kozmikus harcának egyik legmodernebb változatát, a Csillagok háborúját első alkalommal 1984. december 25-én közvetítette a magyar televízió.

cikk-tipus-linkek

Finom kis tét: élet vagy halál

Könnyebb lesz elviselni az előttünk álló heteket, ha felismerjük: a kozmikus hatások közelebb állnak a napfordulóhoz kötött ünnepkör alapkarakteréhez, mint a mindent elárasztó giccs – a tudatosság erőitől a római orgiákig, avagy napfordulós áttekintő, első rész.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta