Van, hogy a konyhában is elkél a bátorság

Zanza!

gorgonzols_dinnye

kulináris kaland/ínyenc/bátraknak

Kulináris kalandtúránk végére egy igazi bevállalós receptet hagytunk. Sokáig a cikk írója sem mert a recepttel bármit kezdeni, de aztán meggondolta magát… íme egy őszinte vallomás és egy rendhagyó recept. Csak nagyon bátraknak!

 

 

Tavaly kaptam ezt a receptet, de annyira bizarrnak találtam a sárgadinnye és a gorgonzola italban való párosítását, hogy nem mertem kipróbálni. Pedig ha a dinnye kockára van vágva, akkor én is szeretem mellé a gorgonzolát, de hogy ehhez még tejszínhabot is tegyek, az egy kicsit sok(k) volt.

Aztán nemrég fagyiztunk egyet Lila Fügével, és én gorgonzolafagyit kértem. Első pillanatban csalódott is voltam, mert semmi gorgonzolaízt nem éreztem, csak egy édeskés, krémes fagyi volt. Miután lenyeltem, maradt egy kevés gorgonzolás utóíz a számban, és nagyon tetszett! Akkor jutott eszembe a tavalyi e-mail a recepttel. Egy ilyen forró napon tökéletes ebéd ez a különleges dinnyés ital jéghidegen.

Hozzávalók 2 nagy pohárhoz:

1 érett sárgadinnye
2 dl tejszín
5 dkg gorgonzola
1 csipet só
1 marék durvára vágott dió
1 lap zselatin
cayenne bors

A dinnyét pucold meg, és botmixerrel pépesítsd habosra. Akinek van kedve, tehet bele egy kevés darált jeget is.

A zselatinlapot áztasd be, majd fél deci tejszínnel olvaszd fel a mikróban. Nem kell forralni, csak langyosítani. Villával törd össze a gorgonzolát, és keverd a langyos tejszínhez. Végül az egészhez öntsd hozzá a maradék tejszínt, sózd, és szűrőn keresztül öntsd a habszifonba. 2 patront csavarj bele, rázd fel, és hűtsd be.

Ha lehűlt, ebből nyomj a dinnyeturmix tetejére. Szórd meg dióval, cayenne borssal. Igazán különleges, érdemes kipróbálni!

Blogmustra