Uzsonna: szendvics maradékokból

Zanza!

iskolakezdés/szendvics/uzsonna

Az uzsonna nem igényel külön nagybevásárlást! Egészséges uzsonnára valót a hűtő mélyén megbúvó alapanyagokból vagy a vasárnapi ebéd maradékaiból is összedobhatsz.

 

pita_dio_cran

Az alábbi receptek is egy-egy hűtőszekrény-kommandó eredményei: nézz körül a hűtőben, párosítsd össze az alsó és a felsőbb polcokon bújkáló alapanyagokat, tegyél mellé 1-2 szelet különlegesebb kenyeret, salátaleveleket, és már indulhat is a gyerkőc az iskolába egy nem mindennapi uzsonnával a táskájában.

 

 

Körtés-sajtos pita diós-áfonyás sajtkrémmel (2 szendvicshez)

2 db pita
½ doboz (kb. 2 ek) Philadelphia (vagy más) krémsajt
8–10 szem dió
1 marék aszalt vörös áfonya
2 körte
kb. 10 dkg vegyes reszelt sajt (gouda, mozzarella)
frissen őrölt bors


Turmixold össze a krémsajtot a megpucolt dióval, egy kis őrölt borssal és a vörös áfonyával.

A 2 pitát vágd ketté, a feleket nyisd szét, hogy kis zsebeket kapj (mint a sarki gyrososnál). Töltsd meg a zsebeket a turmixolt sajtkrémmel, a körteszeletekkel és a reszelt sajttal.

Indulás előtt kenyérpirítóban egy kicsit melegítsd át a szendvicset, hogy a sajt megolvadjon, és egyből csomagold alufóliába – tízóraiig pont kibírja!

Szardellás, szárított paradicsomos szendvics

4 szelet rozskenyér
2 tk pesto
5 dkg frissen reszelt parmezán sajt
4–6 szem szárított paradicsom
6 db szardellafilé
kevés olívaolaj

Olívakrémes, paradicsomos szendvics

4 szelet diós barna kenyér
2 tk fekete olívabogyókrém (tapenade)
5 dkg szeletelt gouda sajt
1 paradicsom 8 karikára vágva
2 nagyobb salátalevél
pici só, frissen őrölt bors


A kenyérszeleteket locsold meg egy kevés extra szűz olívaolajjal, szórj rájuk egy pici sót, borsot vagy zöldfűszert ízlés szerint.

Kend meg a szeleteket a szendvicskrémmel (pesto, olívakrém), pakold rá a töltelékeket, a kész szendvicset csomagold be. Csomagolj mellé egy müzliszeletet, 1 fürt szőlőt vagy 1 barackot.

Sült húsos szendvics

2 pita
4–6 vékony szelet báránysült (vagy egyéb maradék sült hús)
néhány szem fekete olívabogyó
szárított paradicsom
rómaisaláta-levelek
mustáros vinaigrette (1 ek dijoni mustár, 2 ek vörösborecet, 3 ek olívaolaj)


pita_sult_hus

 

A pitákat vágd ketté, a zsebeket töltsd meg a hússal és a többi hozzávalóval, majd ezeket locsold meg egy kevés vinaigrette-tel.

Csomagolj a szendvics mellé pár szem koktélparadicsomot és egy natúr joghurtot.

Blogmustra