GASZTRO

Töltött padlizsán 2in1

2009. augusztus 13., csütörtök 13:19

toltott_padlizsan_2in1 nyár/padlizsán/2in1 Illatos, fűszeres rizs, padlizsánba töltve nagyszerű vacsora, önmagában elég jó kis köret. Ezt a receptet kedvedre variálhatod és többféleképpen felhasználhatod.


A padlizsánételek között talán a töltött padlizsán a legelterjettebb. A fantáziádra van bízva, hogy mi kerüljön a töltelékbe, rengeteg klassz ízvariációt ki lehet találni, és akár előző napi maradék felhasználására is remek megoldást kínál. A tölteléket bátran fűszerezheted, mert a padlizsán íze egyáltalán nem domináns, inkább krémes állagával hódít.

Fűszeres rizs

• 20 dkg Basmati rizs (1 csésze)
• 1 dob csicseriborsó konzerv
• 1 nagy fej vöröshagyma
• 2 gerezd fokhagyma
• 2 nagyobb paradicsom
• 3 tk garam masala
• 2 tk madras curry por
• 4 szem zöld kardamom
• 1/2 tk kurkuma
• só
• frissen őrölt bors
• 2 ek olaj


2 csészényi sós vizet forralj fel, tedd bele a rizst, a kardamom szemeket (előtte kicsit meg lehet őket törni, így intenzívebb lesz az ízük), 1 tk garam masalát és 1 tk curry port. Mintha tésztát főznél, a rizst alacsony lángon főzd puhára.

A hagymát vágd nagyobb darabokra aprítom, a fokhagymát törd össze és a felhevített olajon mindkettőt kissé párold meg.

Add hozzá a lecsepegtetett csicseriborsót és a kurkumát, 1-2 percig pirítsd, majd dobd bele felkockázott paradicsomot és kevergesd, amíg levet ereszt és kicsit besűrűsödik. Keverd hozzá a puha rizst, ízesítsd a maradék fűszerekkel.

Töltött padlizsán

• 6 kisebb padlizsán
• só
• frissen őrölt bors
• 2 tk őrölt római kömény
• 3 ek olaj
• 20 dkg rizsből készült fűszeres rizs
• 10 dkg füstöltsajt


A padlizsánokat mosd meg, hosszában vágd ketté és kanállal a húsukat kapard ki. A megmaradt csónakok ne legyenek vastagabbak 0,5 cm-nél. A kikapart húst és a csónakokat sózd be és hagyd állni 20-30 percig (a csónakokat lefordítva, hogy a keletkező lé lecsepegjen, a többit szűrőben).

Az egészet öblítsd le, a csónakokat töröld szárazra, sózd, borsozd. A padlizsánok húsát kockázd fel, az olívaolajon pirítsd, amíg összeesik, közben ízesítsd sóval, borssal, római köménnyel. Ha kész, keverd a fűszeres rizshez és kanalazd a kivájt padlizsánhéjakba.

Közepesen meleg (180 fok) sütőben 30-40 perc alatt süsd készre. 10 perccel a sütési idő vége előtt szórd meg reszelt füstöltsajttal.

 

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2009.08.27 09:31:43ST

    Jok a receptek, orommel fozogetem egyiket-masikat, most viszont kis segitsegre lenne szuksegem. E recept kapcsan egyreszt szeretnem megtudni, hogy nem konzerves csicseriborsot hasznalva nagyjabol mennyivel szamoljon az ember? Korulneztem jo par boltban, hogy megtudjam mekkora meretu a csicseriborso konzerv (bar volt itthon szaraz belole), de sehol nem talaltam ilyet.
    A masik segitsegre pedig a hozzavalok beszerzesenel lenne szuksegem. Ezek az indiai fuszerek egyelore semmit nem mondtak nekem, viszont nagyjabol sikerult beazonositanom oket, de a kardamom es kurkuma beszerzesenel elbuktam sajnos. Tudnal segiteni? Hol kapok belole?
    Gratulalok az izletes receptek osszeallitasahoz, az igenyes fenykepekhez. Talan csak annyi hianyozna, hogy ha idegen alapanyagot ker egy recept, akkor ezekrol egy wikipedias linkkel, illetve valamilyen beszerzesi hely ajanloval az ember tobbet is megtudhatna. Nekem ennel a receptnel a research munka mar eleg sok idot vett el, es a hozzavaloknak meg mindig csak a nagy resze mellett van pipa a listamon... :( De mar nagyon varom, hogy megkostazzam vegre! Megegyszer koszi a jo recepteket!

  • 2009.08.27 09:34:30ST

    A zarojeles megjegyzesben a "száraz" szo szerepel, csak mivel angol billentyuzettel tolom, ekezet hianyaban moderalva lett... :) Bocsesz!

  • 2009.08.27 10:05:01Lila Füge

    Kedves ST!
    Csicsriborsó: ha nem konzervet használsz az jelentősen megnöveli az elkészítési időt: a száraz csicseriborsót éjszakára szódabikabrónás vízbe kell áztatni (2 bögre csicseriborsóhoz 1/4 tk szódabikarbóna), ezt reggel, vagy felhasználáskor öblítsd le, tedd egy lábosba, engedd fel annyi vízzel, hogy bőven ellepje (+2-3 cm), magas lángon forrald 15 percig. A képződő habot szedd le róla, majd főzd közepes lángon 1- 1 1/2 órát, amíg a szemek megpuhulnak és könnyen szétesnek. Ha ennek nekiállsz, érdemes nagyobb mennyiséget lefőzni és 2 bögrényi adagokban levével együtt lefagyasztani, 6 hónapig bírja a mélyhűtőben.
    Lelőhelyek: a fűszereket és csicseriborsó konzervet biztosan találsz az Ázsia Bt.-nél a Nagycsarnokban, a Culinaris üzleteiben, vagy ha nagyon autentikus (és kevésbé drága) üzletet keresel, látogass el a Wesselényi-Akácfa u. sarokhoz közel található indiai boltba. Sajnos nem tudom a nevét, de ha az Astoria felé sétálsz a Wesselényin, 15-20 méter a saroktól. Az alagsorban csak fűszereket és élelmiszereket árulnak. Csicseriborsó konzervet nagyobb Match és City Spar üzletekben is szoktam kapni. A fűszerekből elég egyszer jól feltankolni, sokáig jó szologálatot tesznek, ha sötét, hűvös helyen tárolod őket.
    Az idegen alapanyagokra vonatkozó kérésed/tanácsod megszívleljük és kitalálunk valami felhasználóbarát megoldást hamarosan! További kellemes böngészést, főzőcskézést!

  • 2009.09.10 09:05:33ST

    Koszonom a gyors, mindenre kiterjedo, igencsak segitokesz valaszt! Szuper a recept! ;)

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta