Szilvásgombóc - mandulával, whiskey-vel

Zanza!

szilvasgomboc

ősz/szilvásgombóc/magyar

A szilvásgombóc egészen biztosan benne van a top 5 magyar ételben, nem is érdemes bonylítani, de azért lehet vele egy kicsit bűvészkedni: gyerekeknek mandulával, felnőtteknek whiskey-vel.


Minden családnak megvan a saját tuti szilvásgombócreceptje. Ez itt a mi családunké: a morzsa egészen sötétre pirítva, ropogósan kerül a puha, lágy puha tésztára, ami két fél szilvát és sok fahéjas cukrot rejt. A fahéjas cukor sziruppá olvad főzés közben.

Nagyon jó tesz a morzsának, ha fele zsemlemorzsából, fele darált mandulából készítjük. Felnőttek számára a maradék szilvát felfőzheted egy kis fahéjas cukorral és 1 dl whiskey-vel.
 

Hozzávalók:

• 1 kg krumpli
• 35 dkg liszt
• 1 tojás
• csipet só
• 1 tk vaj + a morzsához
• 1 kg szilva
• 10 dkg zsemlemorzsa
• 10 dkg darált mandula
• cukor
• fahéj
• 1 dl whiskey


A morzsát a darált mandulával kevés vajon pirítsd meg.

A krumplistésztához a krumplit enyhén sós vízben főzd puhára, öntsd le róla a vizet és krumplinyomóval törd össze. Hagyd langyosra hűlni, majd deszkán keverd össze a liszttel és a sóval, majd a tojás hozzáadásával gyúrj belőle lágy tésztát.

Lisztezett deszkán nyújtsd ki, vágd egyforma négyzetekre a tésztát és töltsd meg 1 kimagozott szilvával és egy tk fahéjas cukorral gombóconként. Formálj belőle gombócot, vigyázva, hogy a tészta mindehol egyforma vastag legyen.

Lobogó vízben főzd, amíg a gombócok a víz felszínére jönnek. Csepegtesd le és forgasd a vajon pirított morzsába.

A maradék szilvát magozd ki, szórd meg fahéjas cukorral. Egy kis lábosban olvassz fel egy kevés vajat, dobd rá a cukros szilvát és alacsony lángon karamellizáld, amíg a szilva összeesik és levet ereszt. Vedd feljebb a lángot, forrald be a szirupot és öntsd fel a whiskey-vel. 1 perc után zárd le a lángot, felnőtteknek kanalazz a gombócok mellé a whiskey-s szilvából.

 

Még több szilva felnőtteknek:

A legfinomabb és legszexibb lekvárok, szószok szerintünk szilvából készülnek, és akkor még nem is szóltunk erről a chilis különlegességről – vigyázat, hot! | Szilva chilivel – csatninak

A szexi konyhatündér mit csinál augusztus végén? Olyan lekvárt tesz el, amelyben garantáltan örömüket lelik a párjával egy téli hideg reggelen: az alkohol tartósít is, kellemes is, a gyömbér pedig felpezsdíti a pasik vérét. Mi kell még? Talán egy szelet pirítós. | Felnőttszilvalekvár


Blogmustra