Őszi minestrone

oszi_minestrone

ősz/leves/olasz

A minestrone az olaszok zöldséglevese és az benne a csodálatos, hogy rengeteg féleképpen készítheted – ez Olaszországban is így van, minden olasz falunak megvan a saját receptje. Bármely évszakra rászabhatod, csak az éppen kapható zöldségeket kell összeválogatnod.

cikk-tipus-altalanos

Alapja minden esetben a paradicsom (lehet jó minőségű konzerv is), a vörösbor és a soffritto – hagyma, fokhagyma, sárgarépa, zeller, ezesetben baconnel megfejelve. A többi már csak az évszak és a te fantáziád kérdése. Fontos a megfelelő alaplé megválasztása, használhatsz zöldség-, csirke-, vagy sonkaalaplevet – Jamie Oliver például a sonkaalaplére esküszik - a lényeg, hogy ne kockából készítsd. A tetejére egy kis parmezán és már indul is a képzeletbeli utazás Itáliába.

Ebben az őszi változatban fehérbabot, krumplit és kelkáposztát találsz. Megfelelően csábító alapanyagokat egy tartalmas, szívet-lelket felmelegítő leveshez.

Hozzávalók 6-8 személyre:

• 6 szelet pancetta vagy bacon
• 2 közepes vöröshagyma megpucolva, összevágva
• 2 hámozott, összevágott sárgarépa
• 3 szál zeller felaprítva
• 1 kisebb édesköménygumó felaprítva
• 3 gerezd fokhagyma összenyomva és apróra vágva
• 2 doboz konzervparadicsom
• 1,5 dl vörösbor
• 2 közepes cukkini felkarikázva
• 25 dkg kelkáposzta durvára vágva
• 20 dkg fehérbabkonzerv
• 1 nagyonóbb krumpli kockákra vágva
• 1,5 l zöldségalaplé
• 6 dkg makaróni 2 cm-es darabokra törve
• parmezán sajt
• egy darab száraz parmezán héj
• tengeri só
• frissen őrölt feketebors
• olívaolaj
• friss bazsalikom


Egy nagy lábosban készíted el a soffrittót: 4-5 ek olívaolajon párold puhára az első 6 hozzávalót, a lábosra félig tedd rá a fedőt, 10-15 perc alatt meglesz.

Ezután add hozzá a jó minőségű paradicsomkonzerveket, a vörösbort és a cukkinit. Ne feledd a titkos hozzávalót: egy darab parmezán sajt héját. Legjobb, ha egy régebbről eltett száraz héjat használsz, ami csak az ízét engedi ki, de nem olvad bele a levesbe. Közepes lángon, a fedőt levéve rotyogtasd 15 percig.

Ha letelt az idő, mehet bele a fehérbab, a krumpli és a kelkáposzta, az alaplé és a makaróni kíséretében. Fedd le a levest és főzd addig, amíg a krumpli és a makaróni megpuhul. Sózd, borsozd a ízlés szerint.

Tálalás előtt locsolj rá egy kevés olívaolajat. Tegyél az asztalra apróra vágott bazsalikomot és parmezánt, hogy mindenki kedvére ízesíthesse a levest.

 

cikk-tipus-linkek

Ha már nem szép aranysárga az ősz, hanem szürke és hideg, jön el a pillanat, amikor varázsolni lehet a konyhában – ilyen időben egy jó forró leves csodát tesz és ez egészen tavaszig így lesz. | Hidegebb napok, forró levesek

Oszd meg másokkal is!
Mustra