GASZTRO

Őszi minestrone

2009. október 30., péntek 19:28

oszi_minestrone ősz/leves/olasz A minestrone az olaszok zöldséglevese és az benne a csodálatos, hogy rengeteg féleképpen készítheted – ez Olaszországban is így van, minden olasz falunak megvan a saját receptje. Bármely évszakra rászabhatod, csak az éppen kapható zöldségeket kell összeválogatnod.

cikk-tipus-altalanos

Alapja minden esetben a paradicsom (lehet jó minőségű konzerv is), a vörösbor és a soffritto – hagyma, fokhagyma, sárgarépa, zeller, ezesetben baconnel megfejelve. A többi már csak az évszak és a te fantáziád kérdése. Fontos a megfelelő alaplé megválasztása, használhatsz zöldség-, csirke-, vagy sonkaalaplevet – Jamie Oliver például a sonkaalaplére esküszik - a lényeg, hogy ne kockából készítsd. A tetejére egy kis parmezán és már indul is a képzeletbeli utazás Itáliába.

Ebben az őszi változatban fehérbabot, krumplit és kelkáposztát találsz. Megfelelően csábító alapanyagokat egy tartalmas, szívet-lelket felmelegítő leveshez.

Hozzávalók 6-8 személyre:

• 6 szelet pancetta vagy bacon
• 2 közepes vöröshagyma megpucolva, összevágva
• 2 hámozott, összevágott sárgarépa
• 3 szál zeller felaprítva
• 1 kisebb édesköménygumó felaprítva
• 3 gerezd fokhagyma összenyomva és apróra vágva
• 2 doboz konzervparadicsom
• 1,5 dl vörösbor
• 2 közepes cukkini felkarikázva
• 25 dkg kelkáposzta durvára vágva
• 20 dkg fehérbabkonzerv
• 1 nagyonóbb krumpli kockákra vágva
• 1,5 l zöldségalaplé
• 6 dkg makaróni 2 cm-es darabokra törve
• parmezán sajt
• egy darab száraz parmezán héj
• tengeri só
• frissen őrölt feketebors
• olívaolaj
• friss bazsalikom


Egy nagy lábosban készíted el a soffrittót: 4-5 ek olívaolajon párold puhára az első 6 hozzávalót, a lábosra félig tedd rá a fedőt, 10-15 perc alatt meglesz.

Ezután add hozzá a jó minőségű paradicsomkonzerveket, a vörösbort és a cukkinit. Ne feledd a titkos hozzávalót: egy darab parmezán sajt héját. Legjobb, ha egy régebbről eltett száraz héjat használsz, ami csak az ízét engedi ki, de nem olvad bele a levesbe. Közepes lángon, a fedőt levéve rotyogtasd 15 percig.

Ha letelt az idő, mehet bele a fehérbab, a krumpli és a kelkáposzta, az alaplé és a makaróni kíséretében. Fedd le a levest és főzd addig, amíg a krumpli és a makaróni megpuhul. Sózd, borsozd a ízlés szerint.

Tálalás előtt locsolj rá egy kevés olívaolajat. Tegyél az asztalra apróra vágott bazsalikomot és parmezánt, hogy mindenki kedvére ízesíthesse a levest.

 

cikk-tipus-linkek

Ha már nem szép aranysárga az ősz, hanem szürke és hideg, jön el a pillanat, amikor varázsolni lehet a konyhában – ilyen időben egy jó forró leves csodát tesz és ez egészen tavaszig így lesz. | Hidegebb napok, forró levesek

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta