GASZTRO

Szalonnázzunk!

2009. június 16., kedd 06:26

szalonna_A héten félretesszük a finomkodást, a vega ételeket, az olívaolajat, és belecsapunk…
a zsírba! Itt van már az ideje, hogy a férfiasabb ételek felé fordítsuk fakanalunkat, ezért úgy döntöttünk, nem akármivel, a szalonnával foglalkozunk a Heti Fókuszban. Lesz itt minden, mi szem-szájnak ingere, csak győzzétek megvalósítani a jobbnál jobb húsos és szalonnás ötleteket!

Elsőként minden szalonnavacsorák királynőjével, a szalonnasütéssel foglalkozunk – nyár van, ez igazán adja magát.

Szalonnasütés – miniesszé

A probléma ott kezdődik, hogy van, aki szerint a szalonnát sütni csak serpenyőben lehet. Amit parázs felett forgatunk, az nyársalás. Akárhogy is legyen, az enyhén füstszagú, langyos szalonna az egyik legjobb dolog a világon!

Több okból is a kerti partik mostohagyereke. Először is maga a két megnevezés – kerti parti és szalonnasütés – szinte kizárják egymást. Ahol koktélokat szürcsölnek a hölgyek, ott ritkán csöpög a zsír. Aztán sokszor már a parázson elbukik a történet: az éhes társaságnak nincs türelme megvárni, amíg a farakásból parázs lesz. Pedig a parázs talán még a szalonnánál is fontosabb. Ha láng ég, akkor a lecseppenő zsír csak szítja a tüzet, aminek az lesz a vége, hogy előbb a nyárs vége, majd a szalonna is lángra kap. Kívülről elszenesedik, belül nyers marad, szinte garantált a gyomorrontás.

Tehát nagyon fontos, hogy legyen türelmed kivárni, amíg valódi parázs lesz a tűzből. Ez a farakás nagyságától függően akár másfél óra is lehet, erre készülni kell.

A szalonnasütés társas elfoglaltság. Minnél többen ülitek körbe a tüzet, annál nagyobb élmény. Érdemes este nekilátni, akkor a legnagyobb kánikulában is jól tud esni a meleg, de hidegebb napokon nem árt, ha mindenki hátára jut egy pléd.

Mi legyen a lecsöppenő zsírral? Ez ízlés kérdése, de egy részét mindenképp fogd fel – vagy friss fehér kenyérrel, vagy főtt krumplival. Ha gondolod, húzhatsz hagymát is a nyársra, de finom a paradicsom és a paprika is parázs felett sütve. Nagyanyám kovászos uborkát készített a szalonna mellé, én pedig erős paprikával szeretem.

Nem árt, ha sok hideg szóda van készleten valamilyen kellemes fehérborral, de az is lehet, hogy a társaság inkább sörre vágyik a füstszagban.

Persze lehet készen vásárolt fémnyársakat is használni, ám ha a tűznek és a nyársnak valót is közösen gyűjtitek be, a jókedv garantált.

Annyira kiment a divatból a szalonna nyárson forgatása, hogy szinte kuriózumnak számít. Egy barátnőm kezét akkor kérte meg a párja, amikor grillcsirke helyett hangulatos szalonnasütést rittyentett a kollégáknak.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta