GASZTRO

Szakácskönyvajánló: Joanne Harris a franciákról

2009. november 22., vasárnap 12:20

Gyakran kérdezik tőlem, hogy milyen szakácskönyvet válasszon az, aki már biztos kézzel dobja össze a rakott krumplit, süti a rántott húst vagy főz gulyáslevest, de a nemzetközi konyhában még nem igazán jártas.

cikk-tipus-ajanlo

a_francia_konyhaA válaszom mindig ugyanaz: Joanne Harris és Fran Warde A francia konyha című könyvét ajánlom.

Ennek több oka is van: a francia konyha valamilyen szintű ismerete minden főzéstudást megalapoz, biztos kezet ad az alapvető technikákhoz és segít eligazodni az alapanyagok között. Mindemellett a főzés iránti szenvedélyt pillanatok alatt feltüzeli, az illatok és ízek bódító egyvelegét a konyhánkba varázsolja.

Nem mindegy azonban, hogy hogyan találkozunk a francia konyhaművészettel. A franciák büszke, pökhendi nép, a konyha-, és szakácsművészetükre joggal, de gyakran mindenki mást lenézve, büszkék, ezért megközelíthetetlennek és túlmisztifikáltnak tűnhet tudományuk. Ez Michelin-csillagos szinten nyilván így is van, de a műkedvelő hobbiszakácsnak talán nem ezen a szinten kell keresgélnie.

Joanne Harris a szakácskönyvét angol háziasszonyoknak írta, épp ezért hiányzik belőle minden manír és fellengzés, megtalálható benne ugyanakkor a francia konyha iránti rajongás, az életmód ismerete és tisztelete, valamint a személyes kötődés is. Receptjei nem igényelnek komoly felkészültséget – sajt bevallása szerint ő sem egy nagy szakácsnő – mégis valódi francia ízeket és klasszikus fogásokat ismertetnek meg az olvasóval. A fotók gyönyörűek, a könyvből hamisíthatatlan francia hangulat árad.

 

Az írónő a héten Magyarországon járt abból az apropóból, hogy az Ulpius-ház Könyvkiadónál néhány nap múlva megjelenik az Aludj kislány!  című regénye. Ezzel teljessé válik magyar nyelven is a Harris-életműsorozat, amelynek eddig 11 kötete jelent meg itthon. Karácsonyi meglepetésül a kiadó a szerző négy könyvét különleges, díszdobozos kiadásban is megjelenteti.

Joanne Harris 1964-ben az észak-angliai Barnsley-ban született, és ma is ott él. Édesanyja francia, apja angol. Cambridge-ben modern és középkori nyelvészetet tanult, majd 15 éven át tanított. Ez idő alatt született, többek között, a nagy sikerű Csokoládé című regénye, amelyből film is készült Juliette Binoche és Johnny Depp főszereplésével. Legújabb, Blueeyedboy című regénye 2010 tavaszán jelenik meg Angliában. Eddig két szakácskönyve jelent meg: A francia konyha, és A francia piac címmel.

 

cikk-tipus-linkek

Furcsán kezdődött a viszonyunk, olyan volt, mint először szexfilmet nézni, de aztán én is kurvának kezdtem hívni a kovászt, új könyvében ráadásul zseniális receptekkel és gyönyörű fotókkal áll elő – francia ételeket főzni amúgy is maga az otthonos melegség. | Francia káromkodás a konyhában

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta