GASZTRO

Chili és Vanília multikulti utazása

2009. december 12., szombat 12:29

chili-leadMegjelent a Chili és Vanília blog szerzőjének szakácskönyve – kötelező olvasmány és tökéletes karácsonyi ajándék ínyenceknek, haspókoknak, gasztrománoknak és azoknak, akik szeretik a szépet és a jót.

cikk-tipus-ajanlo


Mautner Zsófia szakácskönyvének már a borítója is sokat ígér. Nem a szerző mosolyog róla vissza ránk, mint a szakácskönyvek 99%-áról, hanem lenyűgöző fűszerkollekciója.

chiliesvaniliaEgy ország gasztronómiáját jelentősen meghatározzák, különlegessé, és azonnal felismerhetővé teszik jellegzetes fűszerei. Nem csoda hát, hogy a több nemzet konyhájába bekukucskáló és onnan inspirációt merítő Zsófi számára is ennyire fontosak. Mint beköszöntőjében írja: „Két legfontosabb ihletadóm az alapanyag és az utazásaim... A világot konyhaablakon keresztül figyelem, így ugyanis mindig sokkal könnyebben be lehet fogadni egy-egy nép vagy ember kultúráját, mint másképp.”

Megfigyeléseit, utazásai esszenciáját, receptjein keresztül osztja meg velünk. A receptek formabontó, merész koncepció szerint Zsófi utazásainak egyes állomásai alá rendeződnek. Így találkozunk például thai, vietnámi, koreai vagy kínai receptekkel a new yorki Multikulti rovatban, vagy újragondolt klasszikus magyar fogásokkal az Édes otthon szekcióban.

A recepteket olvasva nem csak a konyhába kívánkozik azonnal az olvasó - én egyből utazni is szeretnék, hogy végigkóstolhassam a vietnámi konyha remekeit újra, megismerjem jobban a török édességeket - Pirított mandulás puding sárgabarackkal, hmmmm - vagy belevessem magam New York kulináris forgatagába. És közben arra gondolok, hogy Zsófi igazán írhatna egy-egy teljes könyvet minden egyes fejezetből.

A Chili és Vanília blog olvasói a könyvben egy ismeretlen ismerőst köszönthetnek: néhány receptet már ismerhetünk, a hangvétel is ugyanaz – kedves, nagyon pontos és sugárzik belőle a gasztronómia iránti alázatos rajongás - és persze a receptek is egytől-egyig különlegesek, mint ahogy azt már Zsófitól, vagyis "chiliesvaniliától" megszoktuk. Mégis, a könyvben sokkal több Zsófi van. Mesél nagypapájáról, megoszt egy családi receptet, vagy éppen pontos listát ad kedvenc éttermeiről a világban.

Nem csak azok számára értékes ez a szakácskönyv, akik rendszeres olvasói a szerző blogjának. Ismeretlenül is kötelezővé tenném mindenkinek, aki egy kicsit is érdeklődik a főzés, de különösen a gasztronómia iránt, mert ebből a konyvből nem csak azt tudhatjuk meg, hogy hogyan készítsünk Balzsamecetes véreshurkát kelkáposztás krumplipürével, hanem azt is, hogy merre tart a világ a gasztronómia terén.

Mondanom sem kell, hogy tökéletes karácsonyi ajándék!


• Chili és Vanília

 

cikk-tipus-linkek

Szakácskönyvajánlók a Díványon:

• Joanne Harris a franciákról
• Bangó Margit szakácskönyvet írt
Francia káromkodás a konyhában

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta