GASZTRO

Sült csirkemell zöldségekkel és citrommal

2010. január 6., szerda 15:28

sult_csirkemellAz egészben sült csirkemellett egyetlen módon lehet elrontani: ha túlsütjük – a kiszárított, agyonsült húsdarabok miatt vannak olyan sokan, akik nem rajonganak a csirke e nemes része iránt. Pedig  milyen jó is tud az lenni!

cikk-tipus-recept

Ha nincs sok időd nyugodtan vásárolj filézetlen csirkemellet, mert ha egyben megsütöd nem kell vele sokat foglalkozni, a sütő elvégzi helyetted a feladatot. Annyi a dolgod, hogy összeválogass néhány zöldséget és zöldfűszert, hogy különlegessé tedd a sültedet.

Ha 2 csirkemellet veszel, a maradékból csirkehúsos salátát készíthetsz, ami igen jó szolgálatot tesz majd másnap ebédre.

 

Hozzávalók:

1 nagyobb csirkemell csontjával, bőrösen
2 közepes sárgarépa
2 lilahagyma
1 citrom

bors
szárított kakukkfű
3 ek vaj

A csirkemellet mosd meg és töröld szárazra papírtörlővel. Sózd, borsozd és szórd meg szárított kakukkfűvel. Egy nagyobb serpenyőbe, amit utána majd be tudsz tenni a sütőbe (ne legyen műanyag fogója), tegyél 1 ek vajat, a tűzhelyen olvaszd fel. Tedd a serpenyőbe a csirkemellett bőrös oldalával lefelé és közepes lángon pirítsd 6-8 percig.

sult_csirkemell2Közben pucold meg a zöldségeket, és negyedeld fel őket. A citromot alaposan mosd meg és héjastul vágd gerezdekre.

A csirkemellett fordítsd meg, dobd mellé a zöldségeket és a citromot, a maradék vajat kis darabokban tedd a tetejére, fedd le és az egészet told a sütőbe. A hűs méretétől függően 40-50 perc alatt készre sül. Az utolsó 10 percben vedd le a fedőt (vagy alufóliát), hogy megpiruljon a teteje. A zöldségeket félidőben keverd át.

A sütési idő végén szedd ki a serpenyőből a húst és a zöldségeket, rendezd tálra és tartsd melegen. A serpenyőt tedd a tűzhelyre, önts rá ½ dl fehérbort és közepes lángon forrald be, amíg besűrűsödik. Ha kell fűszerezed egy kicsit, és dobj rá 1 ek vajat. Keverd el, hogy felolvadjon és kínáld a mártást a hús mellé. Köretnek adhatsz mellé gombás rizst vagy vegyes salátát.

Ha a maradék húsból salátát készítesz, szedd le a bőrét, a húst fejtsd le a csontról és vágd falatnyi darabokra. Készíts joghurtos öntetet (1 dl joghurt, 2 ek olívaolaj, só, fehérbors, ½ citrom leve), amit majd közvetlenül fogyasztás előtt önts csak a salátára. Keverd össze kedvenc zöldjeidet vagy vegyél kész salátakeveréket és dobj néhány szem durvára vűgott diót is a salátára.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta