GASZTRO

Reuben szendvics

2010. március 24., szerda 11:51

reuben_szendvicsEnnek az amerikai meleg szendvicsfajtának az eredetét többféle legenda homályosítja el. Egy biztos, valamikor az 1930-as években készítették először New York-i zsidók.

cikk-tipus-recept

Az egyik legenda szerint Reuben Kulakofsky Litvániából emigrált zsidó szakács volt a feltalálója, aki pókerjátszmákra készítette a szendvicset. Egy másik legenda szerint Arnold Reuben készítette először az üzletében, aki német származású zsidó volt, és az ő tulajdonában volt a mára már megszűnt, nagyhírű Reuben’s Delicatessen. Végül is teljesen mindegy, hogy ki találta ki ezt a remek szendvics receptet, ha egyszer azóta is készítik.

Reuben_szendvics_nagyHozzávalók:

2 szelet teljes kiőrlésű rozskenyér
sózott marhasonka (Amerikában hihetetlen mennyiséget, akár 25 dkg-ot tesznek egy szendvicsbe)
2 szelet svájci sajt
savanyú káposzta
3 ek Ezersziget öntet
vaj

Kend be vékonyan a kenyérszeleteket vajjal, majd tedd rá a sonkát. Erre halmozd a savanyú káposztát, majd locsold meg Ezersziget öntettel. Tegyél rá sajtot, és fedd be a másik kenyérszelettel. Előre felforrósított grillbe told, amíg átforrósodik, és a sajt megolvad.

A Reuben szendvics másik változata a Rachel szendvics. Ebben főtt marhával helyettesítik a sonkát, és majonézes káposztasalátával a savanyú káposztát.

 

cikk-tipus-linkek

Szendvicskurzus

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2010.03.24 17:31:13Meryl vagyok

    Kedves Fuszeres,
    Nem kekeckedni akarok, tok jokat irsz, tobbet meg is csinaltam kozuluk, csak ize, zavarja a szemem....nem lehetne a hozzavalokat a nevukon nevezni?
    Ilyenekre gondolok, mint a sozott marhasonka az pastrami akar lenni,
    a majonezes kaposztasalat az coleslaw, mindketto kaphato nagyobb bevasarlokozpontokban. a coleslaw-ban eleg sokminden van meg majonezen es kaposztan kivul :) akar egy receptet is meger, hiszen Amerika kedvenc salatajarol van szo.
    Az angolszaszok altal "swiss cheese"-nek nevezett sajt az magyarul az emmentali.
    Aztan a Jamie Wales-i szendvicseben a mustarpor nem lehet, hogy orolt mustarmag akart lenni?
    Meg egyszer, nem kekeckedni akarok, abba ne hagyd a rovatodat, csak arra akartam felhivni a figyelmed, hogy megvannak Mo-on is az eredeti hozzavalok.

  • 2010.03.24 18:18:52Házisárkány

    Bocsánat....de ez nem kóser!
    Ha a húst és a tejterméket összekeverik:lásd marhasonka és sajt,az már tréfli.....

  • 2010.03.24 19:30:38essay

    a mustárpor az valóban mustárpor, írországban meg angliában lehet kapni. (colmans mustard powder pl, kis fém dobozkában)

    a dolgok nevén nevezésével alapvetően egyetértek.
    (bár a coleslaw is brit meg ír kedvenc inkább, meg a káposztán, majonézen kívül még répa van benne, minden más csak csicsázás.)

  • 2010.03.25 05:22:24Dijoni

    Ha meg azt írta volna, hogy coleslaw, akkor a nyelvtan nácik tépnék itt a szájukat!
    A mustárpor egyáltalán nem egyenlő az őrölt mustármaggal, mint ahogy essay is írja.

  • 2010.03.25 05:23:58Dijoni

    Te olvasod valahol azt a szót, hogy ez kóser?
    Én csak zsidót látok, kósert sehol...
    Szerintem Eszter nagyon jól tudja, hogy ez nem kóser, ezért nem is írta ide.

  • 2010.03.25 06:44:49Házisárkány

    tudom,hogy Eszter pontosan tudja-hiszen Ő a Fűszeres!-.....de nagyon furcsa egy zsidó receptben hús és tejtermék együtt.......
    Kicsit szelídebben.......

  • 2010.03.25 08:05:23Meryl vagyok

    Ismerem a Colman'st azert irom, hogy ez szimpla orolt mustarmag - tizedaron ungarische kavedaraloval reprodukalhato. Ha megnezitek mi van a Colman's mustard powderben (http://www.colmansmustard.com/products.html; http://www.mysupermarket.co.uk/tesco-price-comparison/Herbs_And_Spices/Colmans_Mustard_Powder_57g.html) a doboz egyetlen osszetevot listaz: mustard flour, azaz mustar liszt. A mustard flour irodalma az interneten eleg szegenyes, de amit par forumon talalthato, az alapjan szerintuk sem mas, mint finomra orolt mustarmag, hejjaval egyutt orolve. Ha demisztifikaljuk a dolgot, akkor koszonhetoen a jo kis magyar szocreal kavedaralonak kb. 3 pillanat alatt eloallithato egy atlag magyar konyhaban.

    A coleslaw egy spec salata, ami annyira nem brit, hogy a holland telepesek terjesztettek el az USA-ban es hat pont a "csicsazas" lenne benne lenyeg, de ezt pont egy gasztro oldalon kell magyarazni?

  • 2010.03.25 09:41:05Fűszeres Eszter

    Ó, hát annyi, de annyi ilyen van :-)
    Az amerikai zsidó bevándorlók nagyon kis hányada ragaszkodott az Európában hagyott kóser hagyományokhoz! Persze a huszadik század második felétől megint sok ortodox és kósert fogyasztó zsidó él az USA-ban, de bizony a nagy bevándorlási hullám alatt rengetegen akartak direkt megszabadulni mindentől, ami az óhazába kötötte őket.

  • 2010.03.25 12:02:12easyke

    Kedves Meryl,

    de igenis kekeckedsz :) Én személy szerint örülök, hogy nem neveződtek nevükön a dolgok, mert én konkrétan azt nem értem, amit te írtál. Szóval egy átlag olvasónak a sózott marhasonka sokkal többet mond, mint a pastrami. De műveletlen vagyok, tudom.
    Csak ha már nehezményezed, hogy a coleslaw-ban (vagy miaszöszben) sokkal többminden van, mint majo.+káposzta, akkor a paprikás krumplit se hívjuk már úgy, mert abban is sokkal több összetevő van, mint paprika meg krumpli...

  • 2010.03.25 12:46:19Házisárkány

    de jó,hogy írod,mert ezt nem tudtam.....
    Most eszembe jutott Tony Curtis könyve,aki mesélte a gyerek-koráról,hogy a mamája hogy csinálta a vacsorát nekik:kenyeret megkente vajjal és olvasztott rá reszelt sajtot-miközben lekiabált a gangról ugyan jöjjenek már vacsorázni,miközben a gyerekek lenn rúgták a bőrt.

  • 2010.04.04 12:22:37Kacifánt

    Az igaz, hogy a zsidók sok mindentől meg akartak szabadulni, még azt is elismerem, hogy nem feltétlenül ragaszkodtak ahhoz, hogy minden élelmiszerről tudják, hogy kóser-e, tehát az előírások szerint vágták az állatot, dolgozták fel, ésatöbbi... De az teljesen kizárt, hogy egy zsidó ember - aki vállaltan zsidó - együtt fogyasszon húst és tejterméket. Egy Litvániából emigrált zsidó szakács ilyet még leírni sem mert volna, mert azonnal a pokolra jut :-)
    Amúgy halvány gőzöm nincs, hogy sózott marhasonkát hol tudnék beszerezni, akárhogy is hívják... A sarki kisközértben nincs, hipermarketekben meg hiába kerestem. Néztek rám az eladók is, mint egy marslakóra, hogy az mégis hogy néz ki? Üvegben van, konzervben, zacskóban? Pedig nagyon kipróbálnám ám!

  • 2010.04.07 06:42:52ratatouille

    Igaz, ez a "marhasonka" kifejezés nekem is egy kissé furcsának tűnik, hiszen "sonkát" csak a sertés hátsó comjánál szoktuk említeni, ez meg itt valójában a marha szegy alatti rész lenne.

    Viszont a cikk írója helyesen fogalmazott, ugyanis a Reuben szendvicsbe savanyú káposzta(!) kell és NEM majonézes káposzta saláta/coleslaw.

    Azt még hozzátenném, hogy a legeredetibb vátoztát bizony _ köménymagos_ rozskenyérrel készítik.



  • 2010.04.07 10:24:05Dijoni

    Pedig Fűszeres is zsidó, és megeszi. De nem csak ő, hanem a zsidók 90%-a. Én is :D De már nagyanyám se evett kósert, sőt a tejest is simán keverte a húsossal.
    Vagy nézd meg OFER VARDI izraeli gasztronómus most megjelent szakácskönyvét a régi magyar gyökerekkel rendelkező nagymama receptjei bizony nem voltak kóserek:
    paprikás csirke a család kedvence Izraelben is, és igen, valódi csike valódi tejföllel.

  • 2010.05.01 16:46:07mustar

    A "svajci sajtot" valoban kar volt leforditani, mert igy semmi ertelme magyarul. Az emmentalirol van szo, es a Ruebenben meg van dijoni mustar. Legalabbis amit en eddig ettem, abban mindig volt. Soha nem Ezersziget ontettel kaptam. Bar ez Kanada.

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta