GASZTRO

"Csupa jó" mézes süti

2010. február 11., csütörtök 12:01

csupa_jo_mezesA jó minőségű méz megérdemli, hogy hasonlóan egészséges alapanyagokat válogassunk mellé. Ez a sütemény gyorsan elkészül és csupa jóval látja el a szervezetet.

 

 

 

Jó tudni, hogy a cukrot a legtöbb esetben helyettesítheted mézzel, csak néhány dologra kell odafigyelned amikor összeállítod a süteményt.

1. Ha a receptben 20 dkg vagy ennél kevesebb cukor szerepel egyszerűen helyettesítsd ugyanennyi mézzel. A 20 dkg feletti mennyiséget 2/3-3/4 rész mézzel helyettesítsd, attól függően, hogy mennyire édesszájú vagy.
2. Ha 20 dkg-nál több mézet használsz csökkentsd 1/4 dl-vel a tésztához adott folyadék mennyiségét, mert a méz is folyékony.
3. 10 fokkal vedd lejjebb a sütési hőmérsékletet, mert a mézzel készült sütemények gyorsabban odaéghetnek. Gyakrabban nézz rá sütés közben a tésztára.
4. Ha a recept nem tartalmaz szódabikarbónát, adj egy csipetet a tésztához, ha mézet használsz.

csupa_jo_mezes2

cikk-tipus-recept

Hozzávalók

5 dkg + 2 ek kókuszreszelék
20 dkg liszt
20 dkg méz
1/2 tk szódabikarbóna
20 dkg vaj
15 dkg zabpehely
2 ek darált mandula
3 púpozott ek málnalekvár


Az 5 dkg kókuszreszeléket terítsd szét egy sütőlapon és tedd 160 fokra előmelegített sütőbe. 3-4 percig süsd, amíg egy kicsit megpirul, vedd ki a sütőből és tedd félre.

Robotgépben keverd össze a lisztet a mézzel és a szódabikarbónával. Add hozzá a vajat. Amikor összeáll keverd hozzá a pirított kókuszreszeléket és a zabpelyhet. Egy almányi adagot tegyél félre a tésztából, a többit nyomkodd bele egyenletesen egy kivajazott 20x30 cm-es tepsibe. Kend meg málnalekvárral, szórd rá a 2 ek kókuszreszeléket és a darált mandulát. A félretett tésztát morzsold a sütemény tetejére és az egészet tedd a 160 fokra előmelegített sütőbe. 20 perc alatt készre sül.

Vedd ki a sütőből, hagyd teljesen kihűlni a tepsiben, majd egy éles kést húzz végig a az oldalán és egyben emeld ki a süteményt. Vágd szeletekre.

cikk-tipus-ajanlo

Duplán mézes keksz

Kérdezd a méhészt!

Vigyázat hamisítják! - Méz

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta