GASZTRO

Paradicsomszósz házilag

2009. június 6., szombat 05:32

paradicsomszosz olasz/vega/tészta Az elmúlt napokban rápillantottunk a készen kapható paradicsomszósz-kínálatra, de mivel ez egy Gasztro rovat, kötelességünknek érezzük, hogy a házilag elkészíthető, egyáltalán nem bonyolult verziókból is felsorakoztassunk néhányat. Következzenek tehát a legalapvetőbb olasz paradicsomszószok. Közös bennük, hogy kevés, de nagyon jó minőségű alapanyag kell elkészítésükhöz. Ez néha gondot okozhat.  

Minden a paradicsomon múlik. Ez egyben azt is jelenti, hogy meg kell keresni a piacon – nyár közepén, amikor már sokat sütött a nap – azt a nénit, aki a saját kertjében termesztett paradicsomot árulja, és fel kell vásárolni a teljes készletét. Még jobb, ha lehetőséged van saját magad nevelgetni a szószba kerülő paradicsomot. Ha ez mégsem kivitelezhető, marad a konzerv, ami még mindig jobb megoldás, mint az ízetlen, narancssárga bolti paradicsom. A jó minőségű, olasz paradicsomkonzervek mellé tedd a voksod.

Az alábbi receptekhez mindössze a következő alapanyagokra lesz szükséged:
Jó minőségű paradicsom (vagy konzerv), olívaolaj, hagyma (esetleg fokhagyma), bazsalikom (esetleg petrezselyem), füstölt szalonna (pancetta vagy bacon), csilipaprika, parmezán sajt.

A legegyszerűbb szósz, a Pomodoro:

50 dkg tagliatelle tésztához, 4 személyre

1 nagy fej vöröshagyma
80 dkg nagyon érett paradicsom (vagy 2 konzerv)
2 ek olívaolaj
5-6 bazsalikomlevél

frissen őrölt bors
frissen reszelt parmezán


Nagy serpenyőben forrósítsd fel az olajat, párold rajta közepesen puhára az apróra vágott hagymát. Add hozzá a meghámozott, kockákra vágott paradicsomot (vagy a konzervet), és addig főzd, amíg besűrűsödik. Sózd, borsozd ízlés szerint, majd keverd hozzá az összetépkedett bazsalikomot, és főzd további 1 percig. Keverd a tésztához, és azonnal fogyasszátok egy kis frissen reszelt parmezánnal megszórva.

Szalonnával és fűszerekkel bolondított paradicsomszósz, az Amatriciana:

50 dkg makarónihoz, 4 személyre

1 kg nagyon érett paradicsom
4 szelet pancetta (vagy bacon)
1 közepes fej vöröshagyma
1 ek olívaolaj
1 tk finomra vágott friss (vagy szárított, de nem őrölt) piros csilipaprika

parmezán sajt


Nagy serpenyőben forrósítsd fel az olajat, add hozzá a szalonnakockákat, a felaprított hagymát és a csilipaprikát, kevergetve pirítsd közepes lángon 3-4 percig. Add hozzá a meghámozott, nagyobb kockákra vágott paradicsomot (vagy a konzervet), sózd, borsozd ízlés szerint, és párold 4-5 percig. Keverd a tésztához, tálald paremzánforgácsokkal.

Csípős paradicsomszósz, az Arrabiata:

50 dkg pennéhez, 4 személyre

50 dkg nagyon érett paradicsom
8 szelet pancetta (vagy bacon)
1 nagy fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 ek olívaolaj
2 kisebb friss (vagy szárított, de nem őrölt) piros csilipaprika
1 csokor apróra vágott petrezselyem

frissen őrölt bors
parmezán sajt


Nagy serpenyőben forrósítsd fel az olajat, add hozzá a szalonnakockákat, a felaprított hagymát, az öszetört fokhagymát és a csilipaprikát, kevergetve pirítsd közepes lángon 7-8 percig. Add hozzá a meghámozott, kockákra vágott paradicsomot (vagy a konzervet), 1 dl vizet, sózd, borsozd ízlés szerint, és fedő alatt párold 40 percig, amíg sűrű, gazdag szószt kapsz. Keverd hozzá az apróra vágott petrezselymet, majd keverd a tésztához, és reszelj rá parmezánt.

Blogok, amiket olvasunk

CsP Lefeküdtünk, mégsem szexeltünk

Levélírónk annyira tiszteletben tartja a lány kérését, miszerint lassítsanak, hogy megpróbál lopakodó üzemmódba helyezkedni az ágyban.

Makronauta Aszalt gyümölcs kompót

Hogyan varázsolhatunk a télbe nyarat? Igen, aszalt gyümölcsökkel! És ha még egy kis praktikával, néhány adalékkal megbolondítjuk, máris ott vagyunk!

Juhari Zsuzsanna Hátborzongató ölelés

Akadt olyan sír, amelyben nemi aktus pózát utánozva temették el a párt.

Asperger 2.0 Érzelmi vakság

A férjem az alexitímia tipikus tüneteit mutatja – ő sokáig képtelen volt beszélni minden olyan témáról, ami erős érzelmeket váltott ki belőle, és most is csak nagyon nehezen nyílik meg.
Ajánlok blogbejegyzést

OnGo beszámolók

Hirdetés

Hirdetés