GASZTRO

Paradicsomszósz házilag

2009. június 6., szombat 05:32

paradicsomszosz olasz/vega/tészta Az elmúlt napokban rápillantottunk a készen kapható paradicsomszósz-kínálatra, de mivel ez egy Gasztro rovat, kötelességünknek érezzük, hogy a házilag elkészíthető, egyáltalán nem bonyolult verziókból is felsorakoztassunk néhányat. Következzenek tehát a legalapvetőbb olasz paradicsomszószok. Közös bennük, hogy kevés, de nagyon jó minőségű alapanyag kell elkészítésükhöz. Ez néha gondot okozhat.  

Minden a paradicsomon múlik. Ez egyben azt is jelenti, hogy meg kell keresni a piacon – nyár közepén, amikor már sokat sütött a nap – azt a nénit, aki a saját kertjében termesztett paradicsomot árulja, és fel kell vásárolni a teljes készletét. Még jobb, ha lehetőséged van saját magad nevelgetni a szószba kerülő paradicsomot. Ha ez mégsem kivitelezhető, marad a konzerv, ami még mindig jobb megoldás, mint az ízetlen, narancssárga bolti paradicsom. A jó minőségű, olasz paradicsomkonzervek mellé tedd a voksod.

Az alábbi receptekhez mindössze a következő alapanyagokra lesz szükséged:
Jó minőségű paradicsom (vagy konzerv), olívaolaj, hagyma (esetleg fokhagyma), bazsalikom (esetleg petrezselyem), füstölt szalonna (pancetta vagy bacon), csilipaprika, parmezán sajt.

A legegyszerűbb szósz, a Pomodoro:

50 dkg tagliatelle tésztához, 4 személyre

1 nagy fej vöröshagyma
80 dkg nagyon érett paradicsom (vagy 2 konzerv)
2 ek olívaolaj
5-6 bazsalikomlevél

frissen őrölt bors
frissen reszelt parmezán


Nagy serpenyőben forrósítsd fel az olajat, párold rajta közepesen puhára az apróra vágott hagymát. Add hozzá a meghámozott, kockákra vágott paradicsomot (vagy a konzervet), és addig főzd, amíg besűrűsödik. Sózd, borsozd ízlés szerint, majd keverd hozzá az összetépkedett bazsalikomot, és főzd további 1 percig. Keverd a tésztához, és azonnal fogyasszátok egy kis frissen reszelt parmezánnal megszórva.

Szalonnával és fűszerekkel bolondított paradicsomszósz, az Amatriciana:

50 dkg makarónihoz, 4 személyre

1 kg nagyon érett paradicsom
4 szelet pancetta (vagy bacon)
1 közepes fej vöröshagyma
1 ek olívaolaj
1 tk finomra vágott friss (vagy szárított, de nem őrölt) piros csilipaprika

parmezán sajt


Nagy serpenyőben forrósítsd fel az olajat, add hozzá a szalonnakockákat, a felaprított hagymát és a csilipaprikát, kevergetve pirítsd közepes lángon 3-4 percig. Add hozzá a meghámozott, nagyobb kockákra vágott paradicsomot (vagy a konzervet), sózd, borsozd ízlés szerint, és párold 4-5 percig. Keverd a tésztához, tálald paremzánforgácsokkal.

Csípős paradicsomszósz, az Arrabiata:

50 dkg pennéhez, 4 személyre

50 dkg nagyon érett paradicsom
8 szelet pancetta (vagy bacon)
1 nagy fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 ek olívaolaj
2 kisebb friss (vagy szárított, de nem őrölt) piros csilipaprika
1 csokor apróra vágott petrezselyem

frissen őrölt bors
parmezán sajt


Nagy serpenyőben forrósítsd fel az olajat, add hozzá a szalonnakockákat, a felaprított hagymát, az öszetört fokhagymát és a csilipaprikát, kevergetve pirítsd közepes lángon 7-8 percig. Add hozzá a meghámozott, kockákra vágott paradicsomot (vagy a konzervet), 1 dl vizet, sózd, borsozd ízlés szerint, és fedő alatt párold 40 percig, amíg sűrű, gazdag szószt kapsz. Keverd hozzá az apróra vágott petrezselymet, majd keverd a tésztához, és reszelj rá parmezánt.