Nesze neked, divat! – sárgabarackos piskóta

Zanza!

barackos_piskta

nyár/barack/sütemény

Mindig vannak divatos sütemények – pár éve a sajttorta volt a csúcson, idén talán a kobbler, de a piskóta teljesen eltűnt. Pedig nagyon finom tízórai vagy uzsonna, és igazság szerint elrontani sem lehet.

Manapság már mindenkinek van otthon konyhai robotgépe, így a tojáshabverés sem egyenlő a hetekig tartó izomlázzal, és tíz perc alatt előkészíthető az egész.

Hozzávalók a piskótához

• 6 tojás szétválasztva
• 6 ek liszt
• 6 ek cukor
• csipet só
• 50 dkg sárgabarack kimagozva
• 20 dkg sárgabaracklekvár
• 3 ek rum
• 10 dk dió

 

Melegítsd fel a sütőt 180 fokra.

A tojások sárgáját keverd a cukorral fehéredésig. Használd a robotgép habverőfejét. Ez után mosd el a habverőfejet, mert ha tojássárga kerül a fehérjébe, akkor nem tudod habbá verni. A fehérjét a sóval verd kemény habbá.

Óvatosan, hogy a hab ne törjön, keverd a cukros masszát egy fakanállal a fehérjéhez, majd kanalanként add hozzá a lisztet is. Sütőpapírral béleld ki a sütőformát, és simítsd bele a tésztát.

A baracklekvárt keverd el a rummal és az apróra vágott dióval. Kanalanként csorgasd a piskótatésztába. Le fog süllyedni, de ez nem baj! Tedd a tetejére a félbe vágott barackokat – héjukkal lefelé.

40 perc alatt sül meg, de mielőtt kiveszed, tűvel ellenőrizd, hogy mindenhol átsült-e. Ha a tű tisztán kihúzható a piskóta közepéből, akkor elkészült.

 

Ha ez ízlett, próbáld ki ezeket is:

Kívül ropogós, belül puha kekszréteg alatt forró, a gyümölcs levében és sötét barna cukorban karamellizálódott barack – vaníliapöttyökkel tarkítva. | A legtutibb nyári desszert

Egy tésztasaláta lehet sós, de édes is – főleg nyáron, amikor a kajszibarack érik. | Kajszibarackos üvegtészta-saláta


Blogmustra