GASZTRO

Melegszendvics francia módra

2009. november 16., hétfő 09:00

croque_monsieur ősz/komfortkaja Van melegszendvics és van a Croque Monsieur – valójában a franciák sonkás-sajtos melegszendvicse is csak az, ami: egy melegszendvics. Mégis megtalálható jobb francia bisztrók étlapján, ami nem véletlen.

cikk-tipus-recept

A nagy trouvaille a VAJ! Ezt a szendvicset nem elég szendvicssütőben kiszárítani, sütőben pirítgtani, ezt vajban kell fürdetni és olyan mennyei lesz, hogy helyet kap bármely étlapon, és így természetesen a komfortkaják közé is örömmel soroljuk.

Számos változata létezik, a legismertebb a Croque Madame, amit egy tükörtojással a tetején szolgálnak fel. Érdemes ezeknek is utánanézni, de először ismerkedj meg az eredetivel, a Monsieur-vel, készítsd el néhányszor és hidd el, egy darabig nem vágysz majd másra! Ebédre egészítsd ki a egy csésze sűrű, bazsalikomos paradicsomlevessel, vacsorára fogyassz mellé egy könnyű salátát.

 

Hozzávalók 2 személyre:

• 4 szelet jó minőségű fehér kenyér
• 2 tk dijoni mustár
• 4 szelet sonka
• 10 dkg érett Gruyére (vagy más hasonló zsíros, erős ízű sajt)
• 2 ek olvasztott vaj

A beasmelhez:
• 1 ek vaj
• 1 ek liszt
• 2 dl meleg tej
• só
• frissen őrölt bors
• frissen őrölt szerecsendió


Készítsd el a besamelt, ami a szendvics tetejére kerül: olvaszd fel a vajat, amikor bugyborékolna kezd add hozzáa liesztet és pirítsd 1 percig. Sűrűkevergetés mellett öntsd hozzá a meleg tejet és közepes lángon sűrítsd be. Keverd hozzá a fűszereket és tedd félre felhasználásig.

A sütőt kapcsold grillfokozatra és melegítsd elő.
2 szelet kenyeret kenj meg vékonyan 1-1 tk mustárral. A másik 2 szeletre púpozz 2-2 ek reszelt sajtot, erre tegyél 2-2 szelet sonkát. Mustáros oldalukkal lefelé tedd a kenyérszeleteket a sonkás-sajtos kenyerek tetejére, nyomkodd őket le.

Egy serpenyőben hevíts fel 2 ek vajat, tedd bele a szendvicseket és pirítsd őket mindkét oldalukon aranybarnára. Oldalanként 1-2 perc. Tedd a szendvicseket sütőlapra, mindkét szendvics tetejére kanalazz 1-1 ek besamelt, szórd meg reszelt sajttal és told a sütőbe. Ha a sajt megolvadt és egy kicsit megpirult, vedd ki a sütőből és fogyasszátok azonnal.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta