Zanza!

tokcsatni

kulináris kaland/ínyenc/gyümölcs

Csak első hallásra meglepő a tök és a meggy házassága, főleg annak, aki eddig kizárólag főzelék formájában ismerte, ette a tököt – azt is jó sok kaporral.

Ezzel a meggyszezon le is zárul, mindenhol leérik, és helyét átveszi a sárgabarack, de ennél rosszabb soha ne történjen!

A tök az egyik legsemlegesebb ízű zöldségfélénk, nem véletlen, hogy az íztelen dinnyére azt mondjuk, hogy tökízű. De gondoljunk csak a cukkinire, ami szintén egy tökféle. Ha sütjük, jól meg kell fűszerezni, de nagyon finom sütemény is süthető belőle sok csokoládéval, rummal. A konyha igazai kaméleonja.

A jó csatni titka, hogy idő kell neki, amíg összeérnek benne az ízek. Ha télire tesszük el, akkor nincs vele probléma, de ha frissen szeretnénk fogyasztani, akkor mindenképpen várjunk egy-két napot a fogyasztás előtt. Mindenféle húsétel kellemes kísérője, de a natúr grillezett sajtokat és zöldségeket is feldobja.

Hozzávalók:

1 kg meggy kimagozva
1 kg tök kimagozva, megpucolva
10 dkg mazsola
2 nagy fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
diónyi friss gyömbér
2 kk fahéj
1 kk őrölt szegfűbors
1-3 apró csilipaprika

szerecsendió
olívaolaj

Az olajon fonnyaszd meg a karikákra vágott hagymát és az összezúzott fokhagymát. Add hozzá a meggyet és az apró kockákra vágott tököt. Reszeld bele a gyömbért, fűszerezd, és szórd bele a mazsolát is. Kis lángon, kevergetve főzd harminc percet.
Mielőtt elzárnád a lángot, kóstold meg, lehet, hogy úgy érzed, kell bele egy pici méz, akkor tegyél bele nyugodtan.
Kiforrázott befőttesüvegekben fél évig eláll. Ehhez, miután üvegbe töltötted, rögtön fordítsd fejjel lefelé, és így tedd az ágyneműtartóba, és ott hagyd lassan lehűlni. Három nap múlva mehet a kamra polcára.

Blogmustra