Különös kalandok Gasztromániában

Zanza!

levendulas_kacsa

kulináris kaland/ínyenc

Hogy kerül a csizma az asztalra? Úgy, ahogy meggy a tökchutneyba, levendula a kacsára, gorgonzola a habszifonba, vagy só a karamellbe. Történik egyéb furcsaság is, amikor két gasztroblogger szabadon engedi a fantáziáját, és vad konyhai kalandozásba kezd.

 

Garantáljuk a pillanatnyi megdöbbenést, a későbbi nyálcsorgatást, és bízunk benne, hogy mindezt tett követi, és sokan kipróbáljátok kalandos receptjeinket! Le a hétköznapisággal, kalandra fel!

Levendulás kacsamell mézben karamellizált sárgabarackkal,
langyos spenótsalátával

Amit a levendula konyhai használatáról tudni érdemes:
– Kizárólag fogyasztásra alkalmas, organikus levendulát használj!
– A kevesebb több! Ha túl sokat használsz belőle, pacsuliíze lesz az ételnek.
– Tejcsokoládéval párosítva mennyei!
– Fűszeres ételekhez, húsokhoz is kíváló, a rozmaringot lehet vele helyettesíteni.

Hozzávalók 2 személyre:

2 közepes kacsamell
2 tk fogyasztásra alkalmas levendulavirág
6 szem sárgabarack
1 ek méz
1 dl fehérbor

frissen őrölt bors


A kacsamelleket mosd meg és töröld szárazra. A hájat mindkét mellen irdald be, vigyázva, hogy a húsba ne vágj bele. Sózd, borsozd a mellek mindkét felét, a húsos oldalát pedig szórd meg ½-½ tk levendulával. Takard le és pihentesd 30 percig.

Egy serpenyőt forrósíts fel, tedd bele a kacsamelleket hájas oldalukkal lefelé, és süsd egészen pirosra magas lángon, kb. 8 percig. Vedd le a lángot alacsonyra, és fordítsd meg a melleket. A hús vastagságától és attól függően, hogy mennyire szeretnéd átsütni, süsd további 5-10 percig. Vedd le a serpenyőt a tűzről, és a melleket tedd egy tányérra. Szeletelés előtt legalább 10 percig pihentesd őket. Ezalatt elkészítheted a sárgabarackot és a köretet.

A barackokat forrázd le, húzd le a héjukat, vágd félbe, és szedd ki a magokat.
A serpenyőt tedd vissza a tűzre – közepes lángra. Öntsd bele a bort, kapard fel a leragadt húsdarabokat, és a bort forrald a felére. Add hozzá a mézet, hagyd bugyogni egy kicsit, sózd, borsozd, és tedd bele a barackokat. Addig párold, amíg egy kicsit összeesnek, és elkezdenek levet ereszteni. Ekkor gyorsan vedd le a tűzről, hogy ne essenek szét.
A kacsamelleket vágd vékony szeletekre, és tedd tányérra a sárgabarackokkal. Kanalazz mellé egy kevés mártást a serpenyőből, és hintsd meg a maradék levendulával.

Köretnek forrázz le 4 marék spenótot sós vízzel. Azonnal szedd is ki a leveleket, épphogy egy kicsit essenek össze. Csepegtesd le és keverd el egy kevés olívaolajjal és balzsamecettel. A tetejére hints őrölt borsot.

Blogmustra