Komfortkaja a köbön: sajtos makaróni

Zanza!

sajtos_makaroni

ősz/komfortkaja

A komfortkaja feladata, mit feladata, küldetése, hogy kényeztessen, melengessen és bűnös élvezetekre csábítson – ez a sajtos makaróni képes erre.

cikk-tipus-recept

Itt most nem arról van szó, hogy beleférsz-e majd a 36-os szuperszűk szoknyába, hanem hogy megajándékozd magad pár mennyei falattal. Abban a pillanatban, hogy a sajtos makaróni illata betölti a konyhát, elfelejted, hogy kint köd van, szitál az eső vagy fúj a szél. Nem jut majd eszedbe, hogy a főnöködnek nem tetszett a prezentációd, hogy a pasid elfelejtette a 3. hónapfordulótokat, vagy hogy napok óta nem aludtál a síró gyerek mellett. Itt most csak az olvasztott sajt, a fűszerek ilata, a puha tészta és a ropogós kenyérmorzsa van. És te.

Ez a sajtos makaróni nem készül el annyira gyorsan mint egy sima sajtos-tejfölös tészta, viszont nem lehet abbahagyni annyira jó! Ha nagyobb társaságnak készíted a receptet nyugodtan duplázhatod. Fontos, hogy jó ízű, markáns sajtokat válogass össze.

Hozzávalók:

• 4 ek vaj
• 3 szelet fehér kenyér
• ½ l tej
• 2 ek liszt
• 35 dkg sajt (2-3 féle vegyesen: Cheddar, Gruyére, Gouda, parmezán)
• 25 dkg makaróni
• só
• ¼ tk őrölt szerecsendió
• ¼ tk frissen őrölt bors
• ¼ tk cayenne bors


A kenyér héját vágd le, erre most nem lesz szükséged. A kenyérszeleteket tépkedd apró darabokra, locsold meg 1 ek olvasztott vajjal és tedd félre. A sütőt melegítsd 170 fokra és vajazz ki egy közepes hőálló edényt.

Egy kis lábosban melegítsd fel a tejet. Egy közepes lábosban olvaszd fel a maradék 3 ek vajat közepes lángon. Amikor bugyborékolni kezd, add hozzá a lisztet, pirítsd 1 percig folyamatosan kevergetve – ne hagyd megbarnulni. Öntsd hozzá a meleg tejet, közben folymatosan keverd addig, amíg besűrűsödik. Vedd le a tűzről, keverd hozzá az összekevert, lereszelt sajtok 2/3-át és a fűszereket.

Egy nagy lábosban forralj vizet és a csomagoláson írtnál 2 perccel kevesebb ideő alatt főzd a makarónit félpuhára. Ha nem kapsz apró makarónit a hosszú tésztát tördled 3-4 cm-es darabokra mielőtt a vízbe dobnád. Szűrd le a tésztát és alaposann csepegtesd le. Keverd a sajtszószhoz, az egészet öntsd a kivajazott edénybe. Szórd a tetejére a maradék reszeltsajtot és a vajas kenyérmorzsát. 25-31 perc alatt süsd készre, amíg egy kicsit megbarnul a teteje.

Tipp: a sajtos makarónit feldobhatod egy kis brokkolival is. Ehhez egy kis fej brokkoli rózsáit mosd meg. 1 percre dobd forrásban lévő sós vízbe (ez lehet ugyanaz a víz, amiben majd a tésztát kifőzöd), szedd ki és azonnal hűtsd le. Keverd a sajtos tésztához a sütés előtt.

 

Blogmustra