GASZTRO

Könnyű spenótos gombóc

2010. január 11., hétfő 04:43

spentos_gombc-kicsiA hagyományos zsemlegombóc helyett készíts könnyű ricottás gombócokat és a köret főétellé lép elő.  Gyors, egészséges vacsorát készíthetsz és a dietetikusod is megdicsérne.

cikk-tipus-recept

Ha mégis hiányzik mellé valami, süss ki egy szelet halat roston, készíthetsz fűszeres paradicsomszószt vagy kiegészítheted egy salátával. Mindez kerülhet együtt a tányérodra és még mindig nem vétkezel. Abban az esetben, ha épp nem annyira figyelsz az alakodra, löttyints rá egy kevés barnított vajat, de ezt csak a kisördög mondatja velünk, ilyet mi sosem tennénk :)

Hozzávalók:

30 dkg ricotta
15 dkg spenót
1 kis hagyma
1 gerezd fokhagyma
1 egész tojás + 1 tojás sárgája
5 ek liszt
1 tk frissen őrölt szerecsendió

frissen őrölt bors
10 dkg frissen reszelt parmezán


Egy tálban keverd el a ricottát a felvert tojással és tojássárgájával, és a reszelt parmezán felével. Sózd, borsozd ízlés szerint.

Egy serpenyőben hevíts egy kevés olajat, fonnyaszd meg rajta a hagymát és a fokhagymát. Dobd rá az alaposan megmosott spenótot és keverd addig, amíg összeesik. Tedd szűrőbe, hagyd kihűlni és jól nyomkodd ki a spenótot. Vágd apróra és keverd a ricottához. Add hozzá a lisztet és keverd el. Ízesítsd a fűszerekkel, ha szükséges és hagyd pihenni 15 percet.

Egy nagy lábosban forralj vizet, ha felforrt adj hozzá 1 ek sót. A lobogó vízbe márts egy kanalat, ezzel szaggass a tésztából egy gombócnyit, formázd meg és dobd a vízbe. Miután a gombócok feljöttek a víz felszínére 6-8 percig még főzd őket, egyet vágj ketté, hogy a belseje is szilárd legyen. Szedd a gombócokat szűrőbe, majd egy tálra. Tálalás előtt szórd meg a maradék parmezánnal.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2010.01.11 10:02:22uma007

    Drága Lila Füge! Az ilyen antitálentumok a főzéshez, mint én, nem tud mit kezdeni a télen hol vegyek spenótot? kérdés megválaszolásával. Jó-é bele a mirelit spenót is? És akkor hogyan csináljam? mert a recept annyira klassz, hogy mindenképpen elkészíteném. Egy tehetségtelen konyhatündér esedezik válaszodért.

  • 2010.01.11 18:10:54Lila Füge

    Kedves uma007!
    A kérdés jogos! Használhatsz fagyasztott spenótot, csak arra figyelj, hogy ne darált legyen, hanem egyben fagyasztott, leveles. Olvaszd ki, nyomkodd ki a levét és ugyanúgy használhatod mint a rendes spenótot. A másik, drágább, lehetőség a bébispenót, amit a szupermarketek konyhakész salátarészlegén, általában műanyag dobozos csomagolásban találsz. Én ezt használtam.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta