GASZTRO

Kérdezd a méhészt!

2010. február 8., hétfő 14:50

mzHogyan készül a bioméz? Miért kell évről évre költöztetni a méhcsaládokat? Mit csinál télen a méh, és mit a méhész? Mitől jó a méz? Vágó László bioméhész válaszolt kérdéseinkre.A Bodrog partján gyűjtött Vágó vegyes virágméz sokunk kedvence, az illatos hársmézről nem is beszélve. Sokat hallani mostanában arról, hogy a méz mennyire egészséges, és szerencsére egyre több helyen vásárolhatunk igazán jó minőségű, valódi mézet. De hogy is kezdődik mindez?

- Úgy, hogy a virágokról nektárt gyűjtenek a méhek, valamint más növényekről egyéb cukortartalmú nedveket is felszívnak - meséli Vágó László. - Ez utóbbiakat édesharmat néven ismerjük. A nektárt a méh a mézgyomrában szállítja a kaptárba, és a lépek sejtjeibe üríti. Tulajdonképpen itt történik az érlelés, besűrítés és itt alakul át a nektár mézzé. A többszöri felszívás és áthelyezés során a méh garatmirigyéből savak, enzimek és fermentanyagok kerülnek az érlelődő és egyre sűrűsödő mézbe.
Az érlelési folyamat befejeztével a viaszsejtekben elraktározott mézet viaszfedéllel lezárják a későbbi felhasználásig. Végsőképpen a nektár, alacsony nedvességtartalmú, nagy mennyiségű biológiailag aktív anyagot tartalmazó mézzé válik. Innen, a lépekből a méhcsalád élelmezéséhez szükséges mennyiség tiszteletben tartásával a felesleget, a pergetésnek nevezett művelettel kinyerjük, a viaszmorzsáktól megszűrve hordókba, tartályokba kerül, majd üvegekbe.


A méhek az év folyamán más-más helyre költözteti, miért van erre szükség?

A vándorlás a mai mezőgazdasági gyakorlat - a monokulturás gazdálkodás, és egy-egy fajtaméz koltozik_a_mehcsaladspeciális termőhelye miatt lett általános. Magyarországon nagyon kevés az olyan adottságú terület, ahol a méhek elegendő virágport és nektárt gyűjthetnek röpkörzetükben. Ezt a problémát próbáljuk áthidalni a költöztetéssel, pár óra alatt akár többszáz kilométerrel odébb telepítve az állományt, más növénykulturára.


A méhészt, a természethez nagyon közelálló embernek képzelem, aki sokat van távol a családjától, mint a juhászok. Ez igaz vagy az életben azért másképp van?

Tény, hogy az év 4-5 hónapjában a méhekkel végzett munka egyfajta ügyeleti teendőt is jelent, ami zömmel a nyári hónapokra esik. A mobilitásból adódóan ez fizikai távolságot is jelent, de családunkban a tanév végeztével kisebb logisztikai feladatként megoldható az együttlét.

Hány méhe van?
Méhészetünk közepes nagyságú állománynak számít Magyarországon 120-150-es családszámmal, amelyet családom segítségével, külső munkaerő igénybevétele nélkül el tudunk látni.

Egy kiló mézet hány méh, mennyi idő alatt tud előállítani?
Mivel a természetben soha nincs ideális és állandó érték, így ez játék a számokkal. Egy méh átlag 6 mg nektárt szállít a kaptárba s mire 1 kg méz "megterem" rengeteg tényező játszik közre. Milyen bőséges a nektárforrás milyen távolságról szállítja, hiszen repülés közben az energiát a gyűjtött dolgoz_mhnektárból nyeri, milyenek az időjárási tényezők stb. Szóval lehet számolgatni, de a valóság az, hogy a méhcsaládok életében nem beszélhetünk egyről. A méhek önmagukban nem életképesek csak szervezett, társas körülmények között. Ez a csapatmunka nagyon jól összehangolt munkamegosztás, ahol a feladat nemek, korosztályok szerint oszlik el, mindig a környezeti viszonyok és táplálékszerző lehetőségek figyelembevételével.

Mit csinálnak a méhek télen, és mit csinál a méhész?
Télen egyfajta nyugalmi, vegetatív állapotban vannak: nincs utódnevelés és gondozás. Az életben maradásukhoz szükséges meleget is közösen, egy speciális, szőlőfürtre emlékeztető alakzatot felvéve tartják meg. A tömbbe összehúzódott családban a külső, 9-10 °C-os héjon függő méhek alkotják a hőszigetelést, a belső 30 °C-on tartott magból folyamatosan helyet cserélve a külsőkkel. Januárban, a napok hosszabbodásával azonban elindul egy új generáció és a gondozásával járó feladatok. A méhész számára eszközök fejlesztésével, karbantartásával, ismeretszerzéssel-, frissítéssel, tanulással telik a tél.

Elmondható a mézről is valami hasonló, mint a dűlőszelektált borokról? Érezni különbséget a Bodrog árterében vagy az Alpokalján gyűjtött méz íze között?
Sok párhuzamot vonhatunk a borászat és a méhészet között. A termőhelyek adottságai itt is érzékelhetőek, eltérő lehet két különböző hely szüretének, azonos típusú méze. Ezt a színességet 20-30 km-es távolságokra kell értelmezni a méhészet estében. Itt is eltérő lehet egyazon hely, egyazon fajta eltérő évjáratú termése. Kóstolással, memorizálással, mintákkal jól nyomon követhető árnyalatokat találunk.

Az ön mézei "bio" mézek. Mit jelent ez?
A mezőgazdaságban előállított kommersz és bio/ öko termékeket jogszabályrendszerben rögzített termelési feltételek különböztetik meg. Így van ez a méz esetében is. Lényege abban áll, hogy olyan gazdálkodási módot alkalmazzunk, amelyben a méhcsaládok megőrizhetik ellenállóképességüket, kondiciójukat. Így a bioméhészetben nem alkalmazható a rablógazdálkodás. Méhegészségügyi kezelések során nem használhatóak antibiotikumok, durva kémiai szerek, helyette biológiai módszerekkel (atka-kérdésnél pl:családmegosztás...) vagy illóolajokkal (thymol) és természetes savakkal védekezhetünk. A viaszkészlete a méhészetnek saját, fedelezésből kinyert, szermaradvány-mentes viaszából állhat. A méhek otthonául szolgáló kaptárak természetes alapanyagból készülnek.
A másik igen fontos feltétele a biotermelésnek a méhlegelő. Magyarország flórája számtalan mézelő növénynek ad otthont. Mézelő növény alatt azokat a növényeket értjük amelyeket vagy virágának poráért vagy nektárjáért felkeresnek a méhek. Meglepő, de sok növényre rá se néznek. A bioméz gyűjtése során csak olyan növénykultúrát látogathatnak a méhek, amelyen ellenőrzött ökogazdálkodás folyik szántóföldi termesztés esetében. Erdei mézeknél, vadon növő növényeknél ez a feltétel önmagában teljesül. Ezenfelül a méhészet állandó vagy ideiglenes helyén egy 3 km sugarú zónának szükséges biztosítani a védettséget -ez a méhek repülési körzete a nem bio kultúráktól, illetve bármely szennyező forrástól.

Az utóbbi években nagyon sokat hallani a mézhamísításról. Mit tehet az ember, ha valódi, jó minőségű mézet szeretne venni?
Próbáljunk meg közvetlenül a termelőktől vásárolni, beszélgessünk, kérdezzünk a méhésztől! Ha van rá lehetőség tegyünk a méhesben látogatást, kóstoljunk - hasonlóan a pincészetekhez -, hogy több ismerettel legyünk gazdagabbak. Az érett, méhek által termelt méz víztartalma 18% alatt van. A valódi érett, folyékony mézzel feltöltött üveget, ha fejreállítjuk, az üvegben levő levegőbuborék lassan mozog.
Ne idegenkedjünk a kristályos mézektől, természetességükre utalhatnak a kristályok. Tulajdonképpen a mézekben jelenlevő szőlőcukor és gyümölcscukor arányának függvényében válik természetesen kristályossá az állapotuk. Ha ragaszkodunk mégis a folyékony állaghoz, kíméletes hőkezeléssel ( 38- 42°C-on ), felolvaszthatjuk ezeket.
A méz is, mint minden élelmiszer bizalmi kérdés, ha fontos számunkra, biztosan találunk a környezetünkben jó minőségű, megfelelő mézet kínáló méhészetet.

Vágó László blogja itt olvasható.


Kapcsolódó anyagok
A méz bizalmi kérdés, érdemes megtalálni a nekünk tetsző, megbízható méhészt. Mint mindent, ami eladható, a mézet is hamísítják. Honnan ismerhető fel a valódi méz, és mitől bio a bioméz?Mézes cikkünk első részét itt találod: Vigyázat, hamisítják! - Méz

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta