Jéghideg sárgadinnyeleves

Zanza!

sargadinnye_leves

Nyár/leves/gyümölcs

Mi, magyarok nagy levesevők vagyunk, a gyümölcslevest mégis általában egyféleképpen készítjük: főzzük és habarjuk. Persze nagyon finom a hagymományos meggy-, barack- és szilvaleves is, de nem árt néha egy kis változatosság.

 

 

Készíts hűsítő levest sárgadinnyéből anélkül, hogy a gyümölcsöt szétfőznéd! Elsőre szokatlannak tűnhet  sárgadinnyéből levest készíteni, de aki szereti ezt a bódítóan édes, illatos gyümölcsöt, biztosan nem fogja bánni, ha ebben a formában is az asztalára kerül. A sonka és a sárgadinnye párosítása nem újdonság, ebben a felállásban mégis egy kicsit más.

Hozzávalók 4 személyre:

1 nagy, illatos sárgadinnye
1 lime héja
½ lime leve
1 marék citromfű
3 dkg kristálycukor
3 ½ dl víz
1 ½ dl édes bor (tokaji hárslevelű)


A lime héját zöldséghámozóval vágd le, óvatosan, hogy a keserű, fehér réteg ne kerüljön bele. Egy kis lábosba tegyél 3 ½ dl vizet, add hozzá a cukrot, a citromfűleveleket és a lime héját. Közepes lángon forrald fel, kevergesd, hogy a cukor teljesen feloldódjon, majd húzd le a tűzről, és hagyd 20 percig pihenni. Szűrd le, a szirupot tedd félre, a többit dobd ki.

A sárgadinnyét hámozd meg, vágd ki a magos részét, és darabold fel. Turmixgépben a sziruppal keverd teljesen homogénre. Ha túl sűrű, adj hozzá egy kevés vizet. Csavard bele egy fél lime levét, és add hozzá az édes bort.

Hűtsd legalább 2 órát, vagy amíg teljesen lehűl. Kínálj mellé prosciuttóba tekert grissinit. A receptet nyugodtan megduplázhatod.

Blogmustra