GASZTRO

Jamie Oliver: Természetesen, 100 recept a kertemből

2010. február 3., szerda 12:07

Jamie Oliver hasonló című tévéműsorából készült a szakácskönyv. A könyv minden lapja egy határozott életigenlés, a receptek és a fotók is megteszik gondolatébresztőnek, de egy hosszú téli napon kezdődő depresszió ellen se rossz a nyári kertet nézegetni.

jamie_at_homeA TV sorozat azt üzente: így kell élni! Ki kell költözni a városból, a szmogból, hagyni kell a szupermarketek műtrágyától hatalmasra nőtt, gombaírtó szerrel átitatott zöldségeit a fenébe, és venni kell egy vidéki házat. A házban legyen kemence, sparhelt, aminek látszik a tüze és hozzá egy kis kert, amiben minden megterem. Igen, így kéne élni, de addig is marad a csodálatos szakácskönyv az elképesztő fotókkal.

Jamie nem akarja megetetni velem, hogy ő kapálja a kertet, gyomlálja a gazt. Erre felvett egy (vagy több, de a filmben csak egyet mutatnak) kertészt. Minő meglepetés, a kertész is szimpatikus, látszik rajta, hogy a természet fia, barátja a gyümölcsöknek, ismerője a rovaroknak.

Egy valami nem teszik a könyvben, és az a nyelvezete. „Élőben” hallani egészen más, amikor Jamie kiszól a tévéből, és jópofa poénokat nyom, de írásban ezek a mondatok laposak, magyartalanok, és bárgyúk: „Beleszerettem a kertembe, különösképpen a veteményesbe! Bizony, tényleg megesett, hogy puszit adtam a legszebb, legritkább zöldségeimnek, egyik-másik fát talán meg is ölelgettem, és forró nyári napokon néha fülemet a földre szorítva hallgatom, hogyan nőnek a növények körülöttem. Ha ezt bűnnek tartod, hát vess tömlöcbe, és dobd el a kulcsot! És mondok még valamit: soha ilyen jókat nem főztem, mint az idén. Káprázatos ötleteim támadtak az új receptek megalkotásában: ihletet merítettem mindenből, ami az utóbbi évben megtermett a kertemben”

A könyv a kiskertben termő növények idényjellegéből kiindulva négy részből áll: Tavasz, nyár, ősz és tél. A jobbnál jobb, egészen egyszerű recepteket egy kezdő háziasszony is el tudja készíteni, és mégis az egyszerűségükből adódóan tökéletes fogások lesznek. Kerti kézikönyvnek is megteszi kezdő kertészek számára. Minden növény után hasznos tanácsokkal lát el termesztésüket illetőleg, úgyhogy azok is bátran ültethetnek egy bokornyi cukkínit idén tavasszal, akik eddig csak fűvel és dísznövényekkel vették körül magukat. Persze akkor se kell elkeseredni, ha a második emeleten lakunk, hiszen az eper, vagy a koktélparadicsom egy balkonládában is megterem, a sok fűszernövényről már említést se kell tenni. És ha ez se megy, akkor még mindig ott a piac! Jobb esetben a piaci kofáknál is ugyanazok a zöldségek és gyümölcsök kaphatóak, mint amit épp Jamie ajánl, rosszabb esetben a kofa is a nagybani piacon vásárolja a külföldi üvegházakból importált, silány minőségű árut.

2009, Park kiadó, 6500 Ft
Tv sorozat

cikk-tipus-ajanlo

Chili és Vanília multikulti utazása

Szakácskönyvajánló: Joanne Harris a franciákról

Francia káromkodás a konyhában

Szakácskönyvajánló: Édes Élet

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta