GASZTRO

Hüttekaja otthon: házi smarni

2010. január 20., szerda 18:15

hutte1-leadAlapozz a síelésre vagy csak teremts otthon is hüttehangulatot! Az osztrák császármorzsát nem nagy ördöngősség elkészíteni – csak egy sűrű palacsintatésztát kell hozzá bekeverni.

cikk-tipus-recept

A legenda szerint Ferenc József egy napon omlettet (schmarrn) kért desszertnek. A szakács gyorsan improvizálta a császármorzsaként elhíresült édességet, és a hozzávalók, főleg a tej után, Kaser Schmarrn, vagyis „sajtkészítő omlett” névre keresztelte. Az öreg császár az elnevezést félreértette és ettől a naptól fogva Kaiser Schmarrnként emlegette. Ki mert volna neki ellent mondani?

Hozzávalók:

3 tojás
10 dkg liszt
125 ml tej
1 ek porcukor + ízlés szerint
½ vaníliarúd
1 csipet só
10-12 dkg vaj
1 marék mazsola

A mazsolát áztasd 10 percre meleg vízbe vagy rumba. Szedd ki, törölgesd szárazra és tedd félre.

Egy keverőtálban keverd össze a kissé felvert tojásokat a tejjel, cukorral, kikapart vaníliával és a sóval. Fokozatosan add hozzá a lisztet és keverd teljesen simára. Add hozzá a mazsolát.

Egy nagy serpenyőben olvassz fel 2 ek vajat, öntsd rá a masszát és közepesen erős láng fölött süsd 6-8 percig, időnként ellenőrizd, hogy az alja oda ne kapjon. Ha a tészta összeállt és az oldalain szép barna színt is kapott fordítsd meg. Nem baj, ha szétesik.

Süsd egy kicsit a másik oldalát is, majd fakanállal vagdosd falatnyi darabokra és pirítsd le. Amikor majdnem kész, szórd meg 1 ek porcukorral és pirítsd tovább – vigyázva, hogy ne égjen meg. Akkor jó, ha a darabok átsültek, de nem száradtak ki, lehet 1-2 egészen sötétre pirult falat is a serpenyőben.

Ha nagyon ínyenc morzsát szeretnél, locsold meg 1 ek olvasztott vajjal, szórj rá még 1 ek porcukrot és ismét pirítsd át. Forrón, kevés porcukorral meghintve kínáld szilva- vagy ringlókompót kíséretében.

 

cikk-tipus-linkek

 

Sígasztronómia: a legjobb hüttekaják

Az ausztriai síelés egyik meghatározó élménye a „hüttézés”: elhatározás kérdése csupán, hogy valaki hüttézik és síel vagy síel és hüttézik – a kettő közötti különbség 2-3 nap után mérhető lesz a derékbőségünkön. A legjobb hüttekaják következnek...

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta