GASZTRO

Házi bodzapezsgő

2010. május 19., szerda 10:12

bodzapezsgo

Habár az időjárásból még mindig nem látszik, hogy tavasz van, a bodza szerencsére virágzik. Készülj bodzapezsgővel a meleg estékre!

cikk-tipus-recept
Állítólag tavasz van. Ha az időjárásból nem is látszik, a virágzó bodzabokrok igazolják, hogy melegnek kéne lennie. A bodzapezsgő a forró koranyári esték slágere, ha most elkészítitek pont beérik az igazi hőségre! Hugh Fearnley-Whittingstall receptje.

Hozzávalók:

50 bodzavirág ernyő (legyen tökéletesen kinyílva, de ne elvirágozva, és gyűjtsd messze a forgalmas autóutaktól)
2 kg cukor
2 liter forró víz (plusz annyi hideg víz, hogy a végén 6 liter folyadékunk legyen)
2 kezeletlen citrom leve és héja
2 kezeletlen lime leve és héja
2 ek fehérborecet
1 csipet szárított élesztőA bodzavirágot rázogasd meg, hogy a bogarak kiessenek belőle. A cukorra nyomd rá a lime és a citromok levét, majd dobd bele a héjukat is. Öntsd le forró vízzel, és kevergesd addig, míg a cukor teljesen elolvad. Dobd bele a bodzavirágokat, és öntsd fel annyi vízzel, hogy összesen 6 liter legyen. Keverd hozzá az ecetet, és egy nagyon pici csipetnyi porélesztőt. Takard le egy tiszta konyharuhával, és vidd le a pincébe, hűvösbe. Két nap múlva nézd meg, hogy mi újság vele. Ha jó, akkor barna trutyiként habzik a teteje. Ez azt jelenti, hogy beindult az erjedés. Ha nem, akkor kaphat még egy csipet élesztőt, és várj újabb két napig. Még soha nem volt olyan, hogy ne kezdett volna el erjedni. Takard le újra, és hagyd magára négy napig. Szűrd le, és töltsd sterilizált, vastag falú üvegekbe. (IKEA-ban kapható.)


Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta