Focaccia rukkola pestóval

facaccha_leadA focaccia egy elronthatatlan lepénykenyér féle. Ráérős napokon készítsd, kell neki az idő a kelesztéshez. Ez persze nem azt jelenti, hogy a konyhában kell töltened az egész napodat, de másfél két óránként vissza kell menni.

Egy illatozó házikenyér azért azt hiszem megér ennyi áldozatot. Ez a recept is 10 főre szól, de nyugodtan felezheted a mennyiséget.

Hozzávalók a focacciahoz:

  • 1 kg simaliszt
  • 8+2 ek olívaolaj
  • 2 ek cukor
  • 2 ek tengeri só
  • 7 dl langyos víz
  • 2 tasak instant élesztő (2X7g)

Minden hozzávalót önts a dagasztótálba, és alaposan dagaszd ki, majd takard le, és szobahőmérsékleten hagyd a duplájára kelni. Ez kb. másfél-két óra. Nyomkodd ki a levegőt a tésztából, kend be olívaolajjal és borítsd a deszkára. Kézzel nyújtsd ki, majd tedd sütőpapírral bélelt sütőlemezre. Hagyd megint másfél óráig kelni, nyomkodd meg az ujjaiddal, majd 220 fokra előmelegített sütőben süsd szép pirosra.

Kínálj hozzá rukkola pesztót!

focaccia_nagy-1

  • 20 dkg rukkola
  • 3 dl extraszűz olívaolaj
  • 10 dkg száraz serpenyőben megpirított dió

Minden hozzávalót tegyél a turmixba, és alaposan turmixold le. Ha túl sűrűre sikerülne, akkor önts még bele olívaolajat.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek